Direct naar inhoud

Tennet steunt hackersparadijs in (voormalige) gevangenis — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 12 oktober 2017

Tennet heeft in een open brief zijn steun uitgesproken voor een “groep ethische hackers” die een internationale broedplaats voor soortgenoten wil maken van de voormalige koepelgevangenis in Arnhem, onder de naam Beehive techcampus 4.2. De gevangenis is eigendom van de overheid en staat momenteel te koop.

Tennet steunt het initiatief omdat het “een impuls zou geven aan de cyberveiligheid van Tennet en Nederland”, en bovendien Arnhem “tot middelpunt zou maken van de internationale ethische hackerswereld en cybersecurity-industrie”. Het is voor heel Nederland van het grootste belang dat de computersystemen van Tennet optimaal beveiligd zijn tegen cyberaanvallen, aldus de netbeheerder.

Door de aanwezigheid van de techcampus in de buurt van het eigen hoofdkantoor zou Tennet gemakkelijker de laatste ontwikkelingen kunnen volgen en nieuw talent aan kunnen trekken, stelt Tennet in de . De steun van Tennet gaat echter niet zover dat het bedrijf het project ook financieel wil ondersteunen, zegt woordvoerder Jeroen Brouwers desgevraagd.

Beehive techcampus 4.2
De Beehive techcampus 4.2 of ‘Koepelcampus’ is een initiatief van vijf hackers/ondernemers die een “bruisende atmosfeer voor de ontplooiing van technologische innovaties en initiatieven met een ict-zwaartepunt” willen creëren. De broedplaats zou ruimte moeten bieden aan start-ups, studenten en academici die elkaar kunnen uitdagen en inspireren. De vijf initiatiefnemers zijn Jos Weyers, hacker van naam, Arjen Kamphuis, IT-beveiligingsexpert, Bart van den Hoven, architect, Martijn van Beelen, eigenaar van een communicatiebedrijf, en Hielke Jan van der Leij, vastgoedondernemer.

Verkoop
Het complex wordt sinds deze week te koop aangeboden door het Rijksvastgoedbedrijf via openbare inschrijving “met voorselectie” – na deze voorselectie zullen een aantal partijen worden uitgenodigd om een concreet bod te doen. Tennet hoopt dat zijn steun voor de hackerscampus zal worden meegenomen in deze selectie. De brief is gericht aan de besturen van de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland.

2017-10-12 Koepelgevangenis-Arnhem_Rijksvastgoedbedrijf.png
Het interieur van koepelgevangenis De Berg in Arnhem. (Foto: Rijksvastgoedbedrijf)