Direct naar inhoud

Uniper plant syngasfabriek op Chemelot — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 9 juni 2023

Uniper wil een fabriek bouwen voor de productie van syngas op het Limburgse industriecomplex Chemelot. Syngas is een duurzaam gas, verkregen uit biomassa, dat aardgas kan vervangen in chemische productieprocessen. Het bedrijf mikt erop eind 2027 de productie te starten.

De plannen van Uniper kwamen deze vrijdag ter sprake tijdens een bezoek van Koning Willem-Alexander aan Chemelot. Hij wordt op deze foto vergezeld door Chemelot-directeur Loek Radix (L) en directeur business development Frank Schaap van Chemelot. (Foto: Marcel Krijgsman/ANP)

Een definitieve investeringsbeslissing is nog niet genomen. Dat zou eind 2025, begin 2026 moeten gebeuren. Tot die tijd moet het bedrijf een aantal knopen doorhakken, onder meer over de schaalgrootte van de centrale. Die zal onder meer afhangen van de vraag van potentiële klanten. Volgens woordvoerder Iris Olivier zou het bedrijf een installatie van 200 MW kunnen neerzetten, maar zou het in eerste instantie ook 100 MW kunnen zijn. “Dat is de orde van grootte waar je aan moet denken.” Uniper heeft daar vooralsnog geen concrete afspraken over gemaakt met bedrijven op het cluster. Dat staat in de volgende ontwikkelfase gepland.

In de centrale wordt biomassa omgezet in syngas, via een proces genaamd torrefactie. Daarbij komt biogene CO₂ vrij, dat geldt als een duurzame grondstof in de chemische industrie en een vervanger voor fossiele grondstoffen. Vertegenwoordigers van het chemiepark zijn enthousiast. Volgens directeur Loek Radix past de syngascentrale “perfect” in de strategie van Chemelot. “Zo snel als mogelijk willen we onze fossiele grondstofstromen bestaande uit aardgas en nafta vervangen door hernieuwbare grondstoffen en volledig circulair gaan produceren.”

Het doel is om de fabriek eind 2027 operationeel te hebben, maar dat doel heeft “een brede marge”, zegt woordvoerder Olivier. De centrale werkt met een nieuwe techniek die volgens haar voor het eerst toegepast gaat worden in Nederland. “We komen bij de ontwikkeling ervan ongetwijfeld een aantal uitdagingen tegen.”

Om te verduurzamen heeft Chemelot naast duurzame koolwaterstoffen onder meer waterstof en een grotere aansluiting op het elektriciteitsnet nodig. Het chemiepark krijgt een aansluiting op de nationale waterstofinfrastructuur, de backbone, maar die staat na 2028 gepland, en de uitbreiding van het hoogspanningsnet na 2030.