Direct naar inhoud

VEH: versoepel regels voor verduurzaming VVE-woningen — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 17 oktober 2022

Woningeigenaren moeten desnoods zonder toestemming van hun vereniging van eigenaars (VVE) hun woning kunnen verduurzamen met zonnepanelen en isolatieglas. Volgens de Vereniging Eigen Huis lopen nu te veel verduurzamingsinitiatieven op niks uit, omdat zij niet kunnen rekenen op voldoende steun vanuit de VVE.

Instemming van de VVE is vereist om het dak, de gevels of de ramen van een complex te kunnen verduurzamen. (Foto: Erik van ‘t Woud/ANP)

In Nederland woont ongeveer een op de zes huiseigenaren in een appartement die is ondergebracht in een vereniging van eigenaars. Voor onderhoud aan het pand, en verduurzaming ervan, zijn deze bewoners aangewezen op de besluitvorming in deze VVE. Dat wil zeggen: instemming van de VVE is vereist om het dak, de gevels of de ramen van het complex te kunnen verduurzamen. Bij een kleinere VVE’s is daarvoor unanimiteit vereist van de bewoners. Bij grotere VVE’s, vanaf tien woningen, volstaat een tweederdemeerderheid.

Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) lopen meer dan een kwart van de kleinere VVE’s (tot vijf woningen) al vast bij het bepalen welke verduurzamingsmaatregelen er nodig zijn. Het baseert zich daarbij op de analyse “Uitdagingen voor VVE’s” die het liet uitvoeren door marktonderzoeksbureau Ruigrok Netpanel.

“De belangen binnen een VVE zijn zo divers”, zegt VEH-woordvoerder Hans André de la Porte. Hij schetst dat elke VVE wel leden heeft die al wat ouder zijn, of van plan zijn te verhuizen, of om andere redenen niet willen meebetalen “aan een hybride warmtepomp die zich in vijftien jaar terugverdient”. “We merken dat het al lastig is om verduurzaming op de agenda van een VVE te krijgen, laat staan om een positief besluit te krijgen.”

De VEH roept het kabinet daarom op mogelijk te maken dat eigenaren van een appartement zelf zonnepanelen en isolatieglas kunnen plaatsen als andere eigenaren binnen de VVE dit niet willen. In principe kunnen deze bewoners nu ook al kiezen om zelf dubbel glas in hun appartement te plaatsen, maar daar zitten wel risico’s aan vast. Als de VVE later besluit om toch voor het hele gebouw isolatieglas te installeren, dan kan het de bewoner dwingen hieraan mee te betalen. “Dat kan vervelende conflictsituaties veroorzaken waar niemand op zit te wachten.”

Tussenoplossing

Laetitia Ouillet, associate partner van eRisk Group en Energeia-columnist, noemt de oproep aan het kabinet een gemiste kans. “Er is een jaar geleden al een kunstgreep gedaan om de aanleg van laadpalen voor elektrische auto’s in VVE’s makkelijker te maken. Het risico is dat er nu een tussenoplossing komt voor zonnepanelen en isolatieglas, maar dat het echte probleem niet wordt opgelost.”

Ouillet wijst erop dat veel, voornamelijk grotere VVE’s werken aan een oplossing voor duurzame warmte. Nog los van de moeilijkheid om vier- tot vijfhonderd mensen met een dikwijls bescheiden portemonnee op één lijn te krijgen over een investering in duurzaamheid, lopen zij tegen de grenzen aan van wat een VVE wel en niet mag doen, zegt ze.

Subsidies voor duurzame warmte hebben bijvoorbeeld vaak als voorwaarde dat een heel pand van het gas afgaat, aldus Ouillet. “Dus dan mag je niet meer koken op gas. Maar koken gebeurt achter de voordeur, dus daar gaat de VVE niet over. De VVE mag ook niet bepalen welke kleur bank je wel en niet mag neerzetten. Over die bevoegdheden zijn strenge splitsingsaktes opgesteld. Dus als er één dwarse huiseigenaar zo’n verduurzamingsbesluit aanvecht bij de rechter, is er een grote kans dat die persoon gelijk krijgt. Ook als 99% van de bewoners de plannen steunt.”

Klein hapje aangepakt

Anders gezegd: “Ik ben bang dat er nu een klein hapje van het probleem wordt aangepakt. Dat hier veel aandacht naartoe gaat en dat het probleem dan weer in de vergetelheid verdwijnt. Terwijl de kern van het probleem overeind blijft.” Voor een echte oplossing zou de minister met wetgeving moeten komen die bepaalt dat de VVE te allen tijde bevoegd is op het gebied van duurzaamheid, zodat de splitsingsakte op dit punt aan relevantie verliest, aldus Ouillet.

De la Porte staat in principe ook positief tegenover een verdere aanpassing van de regels. “De huidige regelgeving stamt al van ver voor de energietransitie.” Toch vindt hij de oproep van VEH belangrijk. “Als je de regels aanpast zodat mensen zelf zonnepanelen, dubbelglas en isolatie kunnen aanleggen in hun appartement, dan zetten we in elk geval een goede eerste stap. Dat is belangrijk, ook omdat mensen in VVE’s dan met eigen ogen kunnen zien dat het verduurzaamde huis van hun buren comfortabeler wordt. Zo raken zij hopelijk ook geïnspireerd.”