Direct naar inhoud

Verkoop Fudura levert Enexis €1 mrd op — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 24 januari 2023

Netwerkbedrijf Enexis houdt na afdracht van €100 mln speciaal dividend aan de publieke eigenaren netto €1 mrd over aan de vorig jaar overeengekomen verkoop van meet- en infrabedrijf Fudura. Dat blijkt uit een brief van Gedeputeerde Staten van Overijssel, een van de eigenaren van Enexis.

Mede door de goede prijs waarvoor Enexis Fudura heeft verkocht, heeft het bedrijf de komende jaren geen kapitaalinjectie van het rijk nodig, zei CFO Mariëlle Vogt op 20 januari tijdens een presentatie voor Provinciale Staten van Noord-Brabant. De provincie is de grootste aandeelhouder van Enexis met ruim 30% van de aandelen (zie overzicht onderaan dit artikel).

Het afgelopen jaar kwamen de drie grote regionale netbeheerders onder de projectnaam Nachtwacht met het rijk overeen dat de staat in de toekomst aandeelhouder kan worden en zo kan bijdragen aan het versterken van het eigen vermogen. Die versterking is nodig om voldoende kredietwaardigheid te behouden voor het lenen van honderden miljoenen voor investeringen in het elektriciteitsnet.

Een 150 kV-hoogspanningsstation in aanbouw in Nederweert. Netbeheerders investeren honderden miljoenen in het elektriciteitsnet om de groeiende vraag bij te benen. (Foto: Rob Engelaar/ANP)

Maar Vogt denkt dus dat een dergelijke kapitaalinjectie van het rijk voor Enexis tot aan 2030 niet nodig is. De reden dat alle regionale netbeheerders toch nu al gezamenlijk afspraken met het rijk hebben gemaakt, is vooral dat Stedin er financieel aanmerkelijk zwakker voorstaat en eerder een injectie nodig zal hebben, aldus Vogt.

De sterke positie van Enexis is mede te danken aan de verkoop van Fudura voor een bedrag van €1,3 mrd. Fudura stond voor een bedrag van slechts €200 mln op de balans van Enexis, aldus woordvoerder Bob Winckels van Enexis, en dus levert de verkoop een boekwinst op van €1,1 mrd. Van deze boekwinst zal €1 mrd in het bedrijf blijven, zo blijkt nu uit de brief die Gedeputeerde Staten van Overijssel vorige week aan Provinciale Staten hebben gestuurd. Directie van Enexis en de aandeelhouderscommissie zijn namelijk overeengekomen dat het netwerkbedrijf niet meer dan €100 mln aan extra dividend zal uitkeren aan de eigenaren. Voor Overijssel (krap 20% van de aandelen) gaat het om een bedrag van €20 mln. De directie van Enexis had een dividend voorgesteld van slechts €50 mln, maar is tegemoetgekomen aan de wens van de aandeelhouders, zo blijkt uit de Overijsselse brief.

Noord-Brabant zou dan als grootste aandeelhouder op ruim €30 mln dividend kunnen reken, maar een woordvoerder van de provincie wil daar nog geen uitspraken over doen zolang Provinciale Staten niet zijn ingelicht. Op 13 april moet vervolgens de algemene vergadering van aandeelhouders van Enexis nog instemmen met de dividenduitkering.

Sla ingesloten LocalFocus-inhoud over
Ingesloten LocalFocus-inhoud overgeslagen