Direct naar inhoud

Vestas draait verlies om in winst — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 7 februari 2024

De Deense windturbinefabrikant Vestas heeft in 2023 weer zwarte cijfers gehaald, na verlies in 2022. Orders en prijzen ontwikkelden zich goed in 2023, maar onzekerheid blijft door geopolitieke instabiliteit en traagheid in procedures voor vergunningen en uitbouw van elektriciteitsnetwerken.  

Vestas haalde een omzet in 2023 van €15,4 mrd met een netto winst van €223 mln, zo maakte het bedrijf deze woensdag bekend. Dit is een aanmerkelijke verbetering ten opzichte van het resultaat van 2022 (omzet €14,5 mrd, netto verlies €1 mrd). Maar het is nog geen terugkeer naar de recordomzet van 2021 à €15,6 mrd, of naar de netto winsten van de jaren 2019 en 2020, respectievelijk €773 mln en €619 mln.

De Deense koning Frederick X (midden) legde op 2 februari de eerste steen voor een nieuwe fabriek van Vestas in de Poolse stad Szczecin. Links van Frederick X staat CEO Henrik Andersen van Vestas. Aan de rechterzijde achtereenvolgens Jagna Kubanska-Lyczakowska (head of public affairs in Polen) en de twee belangrijkste bestuurders van de provincie West-Pommeren: gouverneur Adam Rudawski en hoofd van het provinciaal bestuur Olgierd Geblewicz (uiterst rechts). (Foto: Ida Marie Odgaard/EPA)

Windturbinebouwers kwamen in 2022 in de knel nadat de bomen jarenlang de hemel in leken te groeien. Grondstoffen voor de eigen turbines werden duurder maar die kosten waren lastig door te berekenen, want afnemers, de windparkexploitanten, zagen tegelijkertijd hun financieringskosten stijgen.

Inmiddels is Vestas in staat hogere prijzen te rekenen voor zijn turbines, stelt het bedrijf, leidend tot een hogere omzet. Tweede reden voor de hogere omzet is de groei van dienstverlening zoals onderhoud en beheer. Dit laatste bedrijfsonderdeel was met €3,6 mrd goed voor een kwart van de omzet in 2023, vergeleken met €2,5 mrd of 17% in 2021.

Vooruitzicht 2024

Vestas voorziet verdere groei in het lopende jaar, vooral dankzij bestellingen uit de VS. Het bedrijf heeft vorig jaar orders ontvangen voor windturbines met een gezamenlijk vermogen van 18,4 GW – fors meer dan de bestellingen à 11,1 GW die het ontving in 2022. De nieuw binnengekomen orders zijn ook aanmerkelijk meer dan wat het bedrijf in een jaar kan leveren. Vorig jaar stond dat cijfer op 12,7 GW. Met alle bestellingen zegt het bedrijf wel prioriteit te geven aan waarde boven volume, met als alomvattend doel: herstel van de winstgevendheid.

Ondanks de positieve kijk op de toekomst, herhaalde CEO Henrik Andersen bij bekendmaking van de cijfers enkele vaker geuite waarschuwingen over de toekomst van hernieuwbare energie. De trage procedures voor het verlenen van vergunningen gecombineerd met de trage uitbreiding van elektriciteitsnetten zorgen namelijk voor onzekerheid in 2024. Dat geldt ook voor de voortdurende geopolitieke instabiliteit.  

Al met al moet de omzet in 2024 uitkomen tussen de €16 mrd en €18 mrd, met een bruto bedrijfsresultaat (EBIT) in de orde van 4% à 6%. Dit laatste cijfer kwam het afgelopen jaar uit op slechts 1,5%. Het aandeel Vestas steeg vanmorgen met 7% op de Deense beurs na bekendmaking van de cijfers, en bereikte een niveau dat ruim twaalf maanden niet was gezien.

Delen op sociale media