Energeia Energy Day 2017

Op donderdag 15 juni 2017 is het jaarlijkse Energeia Energy Day: hét Nederlandse event voor energieprofessionals. Er wordt door de Energeia-redactie actief gesproken met inhoudelijk sterke sprekers om tot een top programma te komen. Ook over de locatie in Amsterdam wordt nagedacht zodat u wederom vernieuwende elementen ervaart tijdens Energeia Energy Day 2017. Wij gaan er samen met u een inspirerende dag van maken.

Vorig jaar was Energeia Energy Day al vroeg uitverkocht. Daarom bieden wij u alvast de mogelijkheid om u te registreren tegen een Early Bird tarief van € 399,- (€ 50 korting) voor de complete dag (dagprogramma & dinner cruise). Dit tarief geldt tot 1 april 2017.

Registreer u via bovenstaande button. Op deze pagina informeren wij u regelmatig over het programma, de thema's en nieuwe sprekers.

Programma

Ed Nijpels, komt de verkiezingsuitslag, het formatieproces en – indien reeds opgesteld – het regeerakkoord duiden in het licht van de energietransitie in het algemeen en het Energieakkoord in het bijzonder.

Ingrid Thijssen, bestuursvoorzitter a.i. van Alliander treedt op in het programma-onderdeel 'Visie van de CEO'. Meerdere CEO’s uit diverse hoeken van de energiesector komen aan het woord. De bedoeling is dat ook het publiek zich laat horen tijdens deze informatieve plenaire sessie.

Patrick Lammers, CEO van Essent, zal ook onderdeel uitmaken van het onderdeel 'Visie van de CEO'.Meerdere CEO’s uit diverse hoeken van de energiesector komen aan het woord. De bedoeling is dat ook het publiek zich laat horen tijdens deze informatieve plenaire sessie.

Laetitia Ouillet, directeur van de Strategic Area Energy van de TU Eindhoven, zal als wetenschapper met ervaring in het bedrijfsleven de geplande innovatie showcase komen inleiden.

Hans van der Spek werkt bij FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. Als programmadirecteur CleanTech en clustermanager energie komt hij verhalen over de besparingsoperatie waar de industrie zich voor geplaatst ziet.

Joris Wijnhoven is campagneleider klimaat ene energie bij Greenpeace. Hij komt net als Hans van der Spek zijn visie geven op de opgave voor de Nederlandse industrie ten aanzien van energie-efficiënte bedrijfsvoering.

Gaston Hendriks van Energy21 ziet structurele fouten in het marktmodel, met op termijn een potentieel risico voor het voortbestaan van de vrije markt. De energiedeskundige ziet ook oplossingen, onder meer in een blockchain-toepassing als market operator.

Peter van Vendeloo is oprichter van WeThe People en gastdocent aan de universiteiten van Utrecht, Groningen en Amsterdam. Zijn reclamebureau is gespecialiseerd in effectieve gedragscampagnes. Peter weet als geen ander hoe consumenten warm gemaakt kunnen worden voor de energietransitie.

Remco de Boer, adviseur, onderzoeker en publicist, wordt door dagvoorzitter Roelof Hemmen live geïnterviewd over de bevindingen en conclusies van zijn CO2-tournee.

Roelof Hemmen, presentator bij BNR Nieuwsradio, is dagvoorzitter en live-interviewer tijdens Energeia Energy Day 2017.
 

Wouter Hylkema, hoofdredacteur bij Energeia Energienieuws, verzorgt de opening en afsluiting van Energeia Energy Day.
 

Onderwerpen die zeker worden belicht in de verdiepende sessies zijn:

  • Flexibiliteit (of: hoe kunnen we vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen in een hernieuwbare geëlektrificeerde wereld?)
  • Consumenten: hoe krijg je ze mee, en moet dat eigenlijk wel?
  • Industrie: besparing en efficiëntie

Sponsor worden van Energeia Energy Day 2017?
Stuur bij interesse een e-mail aan salessupport@fdmediagroep.nl en wij sturen u de mogelijkheden tot sponsoring toe.

Nog niet eerder op Energeia Energy Day geweest?
Bekijk onderstaand het programma van 2016, een sfeerimpressie en een aantal gesproken columns.

Het was een inhoudelijke sterke dag met energieke sprekers en veel ruimte voor discussie en interactie met de sprekers en dagvoorzitter Roelof Hemmen. In verband met de grote interesse was Energeia Energy Day ruim van tevoren uitverkocht.

Sfeerimpressie Energeia Energy Day 2016

Zie onderstaande foto's voor een goede impressie van deze enerverende dag met vooraanstaande energieprofessionals.


 
Locatie: OceanDiva Futura
 


Dagvoorzitter: Roelof Hemmen


Dirk Sijmons in een vlammend betoog met een goede dosis humor.


Jan Vos, Tweede Kamerlid namens de PVDA. Het publiek kon via hun mobiel op verschillende stellingen antwoorden.


Er was voldoende ruimte voor de goede inhoudelijke vragen uit het publiek.


 


Na het dagprogramma was het tijd voor een borrel en netwerken.


De weergoden waren ons goed gestemd tijdens de dinner cruise.


Heerlijk eten en uitstekende service tijdens een goed gesprek.

Columns tijdens Energeia Energy Day 2016

Het programma, dat bestond uit drie blokken, werd opgeluisterd door drie Energeia-columnisten. Hieronder treft u een link naar hun gesproken columns.

Remco de Boer: De energietransitie aan het woord

Sjak Lomme: Geef elektriciteit meer kans in de warmtevoorziening

Maarten Meijburg: Nederland wordt het smart energy laboratorium van Europa

Artikelen van Energeia

Gezocht: de beste aanpak voor de energietransitie
'Nationale prijsbodem CO2 bij EU ETS is geen oplossing'
Gelderland: te weinig steun voor realisatie doelen wind op land
Energietransitie vergt super alerte houding accountants'

Programma 2016

Opening: Waar zeggen we 'ja' tegen nu overal 'nee' klinkt?

11.30 – 11.35: Opening door Wouter Hylkema, hoofdredacteur Energeia Energienieuws.
 

11.35 – 11.45: Introductie door dagvoorzitter Roelof Hemmen, bekend van oa. RTL Nieuws en BNR Nieuwsradio.
 

11.45 – 12.15: Dirk Sijmons van H+N+S Landschapsarchitecten over het post-fossiele landschap. De voormalig Rijksadviseur voor het Landschap weet als auteur van 'Landschap en energie (kWh/m2)' hoe lastig de relatie tussen de ruimtelijke ordening en de energietransitie is.

12.15 – 12.20: Remco de Boer – gesproken column.

                                                 

12.20 – 13.00: Politici aan het woord, met onder meer Jan Vos, Tweede Kamerlid namens de PvdA. Vos komt (onder voorbehoud van de Kameragenda) zijn visie op het energielandschap van de toekomst geven, net als Stientje van Veldhoven die namens D66 het woord voert over energie in de Tweede Kamer. Ook CDA-politicus Jan Jacob van Dijk (gedeputeerde Gelderland) komt zijn denkbeelden schetsen. Frans Tollenaar (SGP), wethouder in Goeree-Overflakkee, completeert het kwartet.

13.00 uur – 14.00 uur: Lunch

Blok 2a: Warmte, of hoe Nederland kan afkicken van zijn (aard)gasverslaving

14.00 – 14.05: Sjak Lomme (SLEA) – gesproken column.

  

14.05 – 14.30: Maya van der Steenhoven - Directeur van het Programmabureau Warmte en Koude Zuid-Holland. Maya zal schetsen hoe Nederland, in het licht van klimaatverandering en aardbevingsproblematiek, van zijn gasverslaving kan afkicken.

14.30 – 14.55: Jan Willem van de Groep - Als entrepreneur is het zijn missie radicale innovaties te versnellen. Hij is onder meer bedenker en initiator van de Stroomversnelling, een besparingsinitiatief dat binnen vijf jaar tot 111.000 energieneutrale woningen moet leiden.

14.55 – 15.20: Bert den Ouden is leider van de unit energie en duurzaamheid bij Berenschot en algemeen directeur van stichting Flexiblepower Alliance Network. Hij komt toelichten dat naar zijn mening het probleem niet zozeer de gasverslaving is, maar de CO2-emissies daarvan.

15.20 – 15.30: Jan Jacob van Dijk - Namens het CDA gedeputeerde in Gelderland. Van Dijk zal zijn visie op Warmte geven, gestoeld op zijn ervaringen in Gelderland en zijn bijdrage aan het ‘Groeiplan voor warmte’.

Blok 2b: Break-out sessies (bijdragen van onze sponsors)

 14.00 - 14.05:  Introductie door voorzitter John van Schagen, bekend van oa. BNR Nieuwsradio.    

14.00 – 14.30: Annelies Huygen -  Hoogleraar ordening van energiemarkten, TNO/UvA over nieuwe mogelijkheden: flexibiliteit bij het mkb en consumenten.

14.30 – 15.00: Martijn Duvoort – Head of Section Market and Policy Development & Frits Verheij – Director Smart Green Cities, DNV GL over hoe nu te verdienen aan flexibiliteit.

15.00 – 15.30: Viviana Kooistra, lid van het NBA-bestuur, en Paul Dirks (EY) over een Publieke managementletter (PML) waarin accountants uit de energiesector bestuurlijke risico's rond financiële en administratieve zaken benoemen, en aanbevelingen doen over de beheersing daarvan.

15.30 uur – 16.00 uur: Koffie

Blok 3: De blik vooruit

16.00 - 16.05: Recap van de break-out sessies door de dagvoorzitters.

16.05 – 16.10: Maarten Meijburg (eRisk Group) – gesproken column.

   

16.10 – 16.35: Hans ten Berge. De secretaris-generaal van de Europese branchevereniging Eurelectric schetst het toekomstige Nederlandse energielandschap door een Europese bril.

16.35 – 17.00: Jan Willem Velthuijsen - Chief Economist bij PWC, gaat in op een uitgebreide PWC-studie naar het toekomstige Duitse en Europese energielandschap en vertaalt deze naar de Nederlandse situatie.

17.00 – 17.25: Alexander Wirtz - Partner bij Quintel. Neemt met behulp van het Energietransitiemodel de zaal bij de hand en drukt deze met de neus op de consequenties van moeilijke energiekeuzes.

17.25 – 17.30: Afsluiting Roelof Hemmen.

17.30 uur – 18.00 uur: Borrel

Locatie
OceanDiva Futura te Amsterdam.

Sponsor worden van Energeia Energy Day 2017? Stuur bij interesse een e-mail aan salessupport@fdmediagroep.nl en wij sturen u de mogelijkheden tot sponsoring toe.