Energeia Energy Day 2017

Op donderdag 15 juni 2017 is het jaarlijkse Energeia Energy Day: hét Nederlandse event voor energieprofessionals. De Energeia-redactie heeft wederom een programma met  inhoudelijk sterke sprekers te serveren. Het evenement vindt plaats in de prachtige Koepelkerk in Amsterdam. Deze locatie is zowel met het OV als met de auto uitstekend bereikbaar. Wij gaan er samen met u een inspirerende dag van maken.

Voor €449  krijgt u toegang tot het complete dagprogramma en de altijd zeer gewaardeerde dinnercruise over de Amsterdamse wateren waar u kunt netwerken tijdens een heerlijk diner en waar u kunt genieten van het prachtige uitzicht. Energeia-abonnees krijgen automatisch €50 korting en ook voor niet-abonnees hebben wij een aantrekkelijk aanbod om Energeia Energienieuws abonnee te worden. Maak uw keuze tijdens uw registratie.

Registreer u via bovenstaande button.

Programma

Eerste plenaire sessie (11.30 – 13.00)

11.30 – 11.45: Opening: Wouter Hylkema en dagvoorzitter Roelof Hemmen.

 Wouter Hylkema, hoofdredacteur bij Energeia Energienieuws.                                                        
 

Roelof Hemmen, presentator bij BNR Nieuwsradio, is dagvoorzitter en live-interviewer.
 

11.45 – 12.15: Ed Nijpels over de verkiezingsuitslag en het regeerakkoord in het licht van de energietransitie in het algemeen en het Energieakkoord in het bijzonder.

12.15 – 13.00 : Visie van de top: Ingrid Thijssen (Alliander), Patrick Lammers (Essent) en Jasper Vis (Dong Energy Nederland) laten hun licht schijnen op toekomstige ontwikkelingen.

Ingrid Thijssen, bestuursvoorzitter a.i. van Alliander.

 

Patrick Lammers, CEO van Essent. 

                                                                                   

Jasper Vis, country manager Netherlands bij Dong Energy.      

                                                       

Lunch (13.00 – 14.00)

 

Verdiepingssessie A1 (14.00 – 14.40): Industrie

Besparing en efficiëntie
Hans van der Spek (FME) en Joris Wijnhoven (Greenpeace) en Paul van Dillen (HeatMatrix) gaan met elkaar in gesprek over hoe de industrie onderdeel kan zijn van de oplossing voor de uitdaging waar de energietransitie Nederland, Europa en de wereld voor plaatst.

Hans van der Spek werkt bij FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. Als programmadirecteur CleanTech en clustermanager energie komt hij verhalen over de besparingsoperatie waar de industrie zich voor geplaatst ziet.

Joris Wijnhoven is campagneleider klimaat ene energie bij Greenpeace. Hij komt net als Hans van der Spek zijn visie geven op de opgave voor de Nederlandse industrie ten aanzien van energie-efficiënte bedrijfsvoering.

Paul van Dillen is commercieel directeur bij HeatMatrix, dat een Nederlandse innovatie rond restwarmte uitvent. Van Dillen noemt het essentieel dat bedrijven geprikkeld worden om besparingen daadwerkelijk door te voeren.

(14.40 – 14.50: Mogelijkheid tot wisselen van sessie)

Verdiepingssessie A2 (14.50 – 15.30): Industrie

CO2-beprijzing
Volgen er nationale maatregelen, nu het Europese emissiehandelssysteem door diverse partijen het stempel ‘dood paard’ opgeplakt heeft gekregen? Of is een wederopstanding aanstaande van wat ooit het Europese paradepaardje van de klimaatpolitiek was? Jos Cozijnsen (zelfstandig consultant emissiehandel) en Maarten Neelis (Ecofys) gaan hier dieper op in.

Jos Cozijnsen, zelfstandig consultant emissiehandel, die in een verdiepende sessie antwoord geeft op prangende vragen. Is het Europese emissiehandelsysteem een dood paard waaraan niet meer moet worden getrokken? Zijn er wel alternatieven? Hebben nationale maatregelen zin?

Maarten Neelis is Associate Director bij Ecofys en heeft ruime ervaring met zowel het ETS als met internationale ontwikkelingen op het gebied van CO2-beprijzing. Hij gaat in op de vraag hoe overheden, het bedrijfsleven en de financiële sector CO2-beprijzing het beste kunnen inzetten.
 

Verdiepingssessie B1 (14.00 – 14.40): Flexibiliteit

Flexibiliteit vermarkten
Hoe krijg je toegang tot flexibiliteit wanneer je het nodig hebt, of hoe kun je er geld mee verdienen wanneer je flexibiliteit te over hebt? Afhankelijk van uw rol komt het antwoord op deze vraag van Dirk-Jan Middelkoop (Eneco) en Pol van der Linde (ETPA) in de verdiepende sessie over dit onderwerp.

Dirk-Jan Middelkoop komt ook praten over flexibiliteit. Als manager solar en storage bij Eneco stond hij aan de wieg van Crowdnett, een nieuwe dienst waarbij klanten met een thuisaccu betaald worden als zij Eneco toestaan hun accu's op bepaalde momenten te ontladen.

Pol van der Linde is commercieel directeur bij ETPA, het Energy Trading Platform Amsterdam dat zich richt op intradayhandel. ETPA wil energiehandel toegankelijk maken voor wie de APX te duur en ingewikkeld is, en komt uitleggen hoe dit de flexibiliteit in het systeem vergroot.

(14.40 – 14.50: Mogelijkheid tot wisselen van sessie)

Verdiepingssessie B2 (14.50 – 15.30): Flexibiliteit

Flexibiliteit, het marktmodel en blockchain
Gaston Hendriks (Energy21) komt uitleggen hoe het huidige marktmodel afstevent op een ongewenste realiteit, en draagt oplossingen aan die gebruik maken van blockchaintechnologie.

Gaston Hendriks van Energy21 ziet structurele fouten in het marktmodel.    

 

Verdiepingssessie C1 (14.00 – 14.40): Consumenten

Waar ligt de regie?
Waar ligt de regie voor de energietransitie in het algemeen, en voor van het ‘los gaan van gas’ in het bijzonder? Gemeenten eisen een rol op, maar  is dat wel verstandig beleid? Anja Haga (wethouder in Arnhem) en Remko Bos (directeur Energie ACM) geven antwoord.

Anja Haga, wethouder in Arnhem met in haar portefeuille onder meer Duurzaamheid en Energie Made In Arnhem.                              
                             

Remko Bos is directeur Energie bij de Autoriteit Consument & Markt. 

                                             

(14.40 – 14.50: Mogelijkheid tot wisselen van sessie)

Verdiepingssessie C2 (14.50 – 15.30): Consumenten

In het hoofd van de consument
De consument moet verleid worden om besparingsmaatregelen te nemen, van het gas af te gaan, slimme meters op te hangen, zonnepanelen en elektrische auto’s aan te schaffen en bovendien de portemonnee te trekken ter financiering van dit alles. Wat gaat om in het hoofd van de consument? Met reclamemaker Peter van Vendeloo (WeThePeople) en universitair docent Angela Ruepert (Rug).

Angela Ruepert is universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen komt uit de doeken doen aan welke 'knoppen' er bij consumenten gedraaid kan worden.

Peter van Vendeloo is oprichter van WeThe People en gastdocent aan de universiteiten van Utrecht, Groningen en Amsterdam, weet hoe consumenten warm gemaakt kunnen worden voor de energietransitie.

Koffie (15.30 – 16.00)

Tweede plenaire sessie (16.00 – 17.30)

16.00 – 16.15: Tanja Engelberts over Cities of desire                            

                    

16.15 – 16.30: Laetitia Ouillet, directeur van de Strategic Area Energy van de TU Eindhoven, leidt als wetenschapper met ervaring in het bedrijfsleven de geplande innovatie showcase in.

16.30 – 17.10 : Innovatie showcase. Drie inspirerende innovaties worden door de betrokken bedrijven en start-ups toegelicht in een interactieve plenaire sessie.

17.10 – 17.25: Energiedeskundige en publicist Remco de Boer maakt de balans op van zijn CO2-tournee in een live interview met Roelof Hemmen.

17.25 – 17.30: Afsluiting dagprogramma met Wouter Hylkema en dagvoorzitter Roelof Hemmen.

17.30 - 21.30: Borrel met aansluitend de dinner cruise
 

Locatie

De Koepelkerk, Amsterdam.
Kattengat 1, 1012 SZ Amsterdam.

Energeia Energy Day wordt mede mogelijk gemaakt door:

  

Kennispartners: