Direct naar inhoud

PODCAST Klimaatneutraal met hetzelfde gedrag: hoe dan?

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 26 april 2024

Nederland kan in 2050 klimaatneutraal zijn, ook als de opbouw van de economie en het gedrag van mensen niet erg veranderen. Om dit te halen zijn negatieve emissies nodig, onder andere door het inzetten van biomassa met CO₂-opslag. Maar niet bij elektriciteitscentrales.

Abonneer u nu meteen bij SpotifyGoogle of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Dat schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de ‘Trajectverkenning klimaatneutraal 2050’. Het PBL onderzocht in de trajectverkenning of Nederland in 2050 klimaatneutraal kan worden, als de opbouw van de economie en het gedrag van mensen niet wezenlijk veranderen. Enigszins verrassend bleek dat het geval.

Een opvallende conclusie betreft de inzet van biomassa in combinatie met CCS bij elektriciteitsproductie, om op die manier negatieve emissies re realiseren. Het PBL concludeert dat deze optie niet voor de hand ligt. “De schaarste aan duurzame biogrondstoffen vraagt om hoogwaardigere inzet dan directe verbranding voor regelbare elektriciteitsproductie.” Energeia-redacteur Joep Westerveld bezocht het PBL en weet er alles van.

In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en Wouter Hylkema de vraagtekens die de Raad van State plaatst bij twee kernpunten uit het wetsvoorstel voor de nieuwe warmtewet, namelijk publiek eigendom en de betaalbaarheid van kostengebaseerde warmtetarieven. De Raad is het wel eens met het kabinet dat er een nieuwe warmtewet nodig is. Tweede en laatste nieuwsitem is het brede pakket aan maatregelen tegen netcongestie van de Autoriteit Consument & Markt. Met onder andere maatschappelijke prioritering en een aangescherpte deelnameplicht voor congestiemanagement.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Joep Westerveld en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.

Delen op sociale media