Alliander gaat zo’n tweehonderd arbeidsplaatsen schrappen. Dat blijkt uit een reorganisatieplan dat het netwerkbedrijf aan de ondernemingsraad heeft voorgelegd. De vraag naar technische mensen blijft onverminderd groot, maar Alliander verwacht wel te kunnen snijden in het aantal managementlagen.
De reorganisatie is ingegeven door de grote hoeveelheid werk en de hoge investeringen die het het gevolg zijn van de energietransitie. Alliander verwacht de komende jaren ongeveer €1 mrd per jaar te moeten investeren in netuitbreidingen, -verzwaringen en nieuwe aansluitingen, meldde het netwerkbedrijf afgelopen voorjaar bij de presentatie van de jaarcijfers over 2019.
“We moeten de komende jaren veel werk verzetten om meer klanten aan te sluiten en ons energienet uit te breiden”, aldus CEO Maarten Otto in een persbericht. “We gaan deze opdracht alleen realiseren wanneer we als Alliander een gezamenlijk doel voor ogen hebben, een wendbare en slagvaardige organisatie zijn en als één team werken. Dat vraagt om een reorganisatie.”
Banen schrappen omdat er meer werk te doen is, klinkt wellicht tegenstrijdig, maar dat is het volgens woordvoerder Charlotte Menten niet. “Het betekent vooral dat we een ander soort organisatie nodig hebben, die slagvaardiger, wendbaarder en kostenefficiënter is.” Er zal volgens Menten bijvoorbeeld gekeken worden naar “dubbelingen” in de organisatie, naar de mogelijkheid om afdelingen samen te voegen en naar het terugbrengen van het aantal managementlagen.
Alliander wil het aantal managementlagen terugbrengen naar maximaal vier, zegt Menten, zodat er kortere lijnen zijn. Van boven naar beneden mogen er na de reorganisatie volgens de woordvoerder niet meer lagen zijn dan het bestuur, een directeur, een manager en een teamleider. “We maken de organisatie platter”, zegt Menten, “waardoor sneller beslissingen kunnen worden genomen”.
Bij welke afdelingen of bedrijfsonderdelen de arbeidsplaatsen precies gaan verdwijnen, kan Menten verder nog niet zeggen, omdat het plan nu eerst is voorgelegd aan de ondernemingsraad. De verwachting is dat de ondernemingsraad begin december met een reactie komt. Alliander wil het schrappen van functies deels opvangen door natuurlijk verloop en het niet invullen van vacatures, maar hoeveel arbeidsplaatsen op die manier geschrapt kunnen worden, kan Menten nog niet zeggen.
Technisch personeel zal niet of nauwelijks door de reorganisatie geraakt worden en vacatures voor technische mensen zullen ook gewoon worden ingevuld, zegt Menten. “Die hebben we nog steeds heel hard nodig.” Het landelijke tekort aan technisch personeel is een groot probleem voor netbeheerders, waar juist Alliander al jaren aandacht voor vraagt.
De reorganisatie is de uitkomst van een proces dat al is ingezet onder de vorige CEO Ingrid Thijssen, die eerder dit jaar de overstap maakte naar werkgeversorganisatie VNO-NCW. Sinds afgelopen mei is Maarten Otto de nieuwe CEO van Alliander. “Onder Ingrid Thijssen zijn we al gaan kijken naar de inrichting van de organisatie, en Maarten Otto [toen als directeur corporate & social affairs, red.] is daar vanaf het begin ook bij betrokken geweest”, zegt Menten. Vorig jaar schrapte Alliander ook al honderd functies, toen met name op de IT-afdelingen.