Vorige week werd het startsein gegeven voor een landelijk datasafehouse, na een geslaagde proef in Rotterdam. Doordat bedrijven vertrouwelijke plannen via deze datakluis veilig kunnen delen, kunnen netbeheerders een beter beeld krijgen van wat er nodig is op het gebied van energie-infrastructuur.
Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.
Het landelijke datasafehouse vormt een oplossing voor het probleem dat netbeheerders nog altijd (gedeeltelijk) in het duister tasten over de precieze behoefte aan infrastructuur. Netbeheerders hadden behoefte aan details en inzicht bovenop de niet-vertrouwelijke informatie, bijvoorbeeld over de energiestromen en afnameprofielen per bedrijf. Een datasafehouse fungeert als een soort datakluis waarin bedrijven vertrouwelijke gegevens veilig kunnen delen, zodat netbeheerders de informatie krijgen op het detailniveau dat ze wensen en daarmee concretere investeringsplannen kunnen maken. Redacteur Joep Westerveld verteld erover in de studio.
In het nieuwsoverzicht bespreken presentator Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de onverwacht grote belangstelling voor de SDE++-subsidie. Met bijna tweeduizend aanvragen is er in de ronde van dit jaar twee keer zoveel subsidie aangevraagd als de €8 mrd die beschikbaar is. Ook de eerste coöperatie voor kernenergie gaat over de tong. De Atoomcoöperatie wil overheid en ontwikkelaars helpen bij het realiseren van kerncentrales en Small Modular Reactors. Tot slot wordt zinkfabrikant Nyrstar besproken. Het bedrijf wil een 25% tot 50% grotere fabriek in Budel, maar is nog niet zeker van de investering. Dat heeft te maken met het investeringsklimaat.
De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.