Direct naar inhoud

‘De markt moet het doen…’ — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 6 december 2012
De inhoud van dit artikel is gemigreerd. Lijkt er iets mis te gaan, of onderdelen te missen? Neem dan contact met ons op.

In het regeerakkoord van het kabinet Rutte II is de doelstelling voor duurzame energie op 16% in 2020 gezet. Ik vrees weer een cijfertje in een reeks niet gerealiseerd gebleken doelstellingen. Die reeks begon in de Derde Energienota van minister Wijers. Toen –in januari 1996– hadden we het over 10% in 2020. Wie terugkijkt op de geschiedenis van die ambities en op het beleid dat is gevoerd om deze mogelijk te maken, kan niet anders dan vaststellen dat we de 16% van Rutte en Samsom ook niet gaan halen. Dat is gelet op de politieke spanningen in de gebieden met overvloedig voorhanden fossiele brandstoffen, het verzet tegen schaliegas, de uitzichtloosheid van kernenergie en vooral gelet op de klimaatverandering een trieste conclusie.

Nog geen abonnee? Abonneer u op Energeia Energienieuws en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot energeia.nl
  • Toegang tot het online archief met ruim 70.000 artikelen
  • Dagelijks de belangrijkste headlines per e-mail
  • Tweewekelijkse online uitgave Trilemma

 

Of log in via onderstaande knop: