Direct naar inhoud

Duitse kerncentrales kunnen tot half april openblijven — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 18 oktober 2022

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) heeft maandag een ruzie binnen de coalitie in de kiem weten te smoren, door per brief te zeggen dat de laatste drie kerncentrales beperkt langer open moeten blijven. Hij wil de kerncentrales tot half april laten doordraaien.

Isar 2. (Foto: ANP)

Dat is tegen de wens van de Groenen, die vrijdag nog op een partijcongres hadden besloten om de kerncentrale in Nedersaksen sowieso te sluiten. De liberale FDP, de derde coalitiepartner, had gevraagd de kerncentrales nog minstens twee jaar open te houden, desnoods met nieuwe brandstofstaven, maar toonde zich toch tevreden.

Dat is opvallend, want het is onwaarschijnlijk dat de energiecrisis komend jaar voorbij is. Extra aanbod kan de prijzen enigszins drukken. Vier netbeheerders in Duitsland, waaronder het Nederlandse Tennet, noemden het na hun onderzoek in september al zinvol en noodzakelijk om alle opwekkingscapaciteit te benutten.

BDI: in voorjaar verder kijken

De drie kerncentrales hebben een gezamenlijke capaciteit van 4,1 GW en zijn goed voor 6% van de Duitse elektriciteitsproductie. Die stroom moet dan na april ergens anders vandaan komen. In Frankrijk ligt momenteel ruim de helft van de kerncentrales stil wegens technische problemen.

De energiesector en industriefederatie BDI verwelkomden de interventie van Scholz met het argument dat alle beetjes helpen voor de energiezekerheid. BDI sprak van “een belangrijk signaal aan EU-lidstaten” dat Duitsland bereid is alles te doen om de crisis samen aan te pakken.

Crisissfeer

De afgelopen tijd liepen de spanningen binnen de ‘verkeerslichtcoalitie’ hoog op over de kwestie. Scholz probeert zijn ruziënde coalitiepartners in het gareel te brengen met zijn brief, waarin hij verwijst naar zijn zogenaamde richtlijnbevoegdheid. Daarmee dwingt hij zijn ministers hem te volgen.

Zijn actie baarde opzien. De Süddeutsche Zeitung sprak van “een complete stijlbreuk” bij de kanselier die, net als zijn voorganger Angela Merkel, liever niet zichtbaar de lakens uitdeelt. ‘De interventie van Scholz is een symptoom van de precaire staat van deze coalitie.’

Poppenkast

De conclusie van Duitse commentatoren is dat de ruzie binnen de coalitie een compromis niet mogelijk maakte. Boulevardblad Bild noemde het een politieke poppenkast van een machteloze kanselier.

Scholz slaat de deur niet helemaal dicht voor de kerncentrales. De BDI stelt dat dit zakelijk en open besproken moet worden als de marktsituatie in het voorjaar nog steeds slecht is. De grootste uitdagingen voor Duitsland dreigen in de winter van 2023/2024 als de gasvoorraden waarschijnlijk minder goed gevuld zijn.

Het standpunt van de Groenen roept de vraag op waarom kernenergie deze winter nog aanvaardbaar is, maar de volgende niet meer. Maar voor de partij is uitstel van de ‘kernuitstap’ onverkoopbaar aan de achterban. Ze komen voort uit de antikernenergiebeweging.

Greta

Voorstanders van kerncentrales wijzen op het relatief schone karakter van deze manier van stroomopwekking. Klimaatactivist Greta Thunberg zei vorige week op de Duitse televisie dat ze liever kerncentrales laat doordraaien dan kolencentrales op te voeren, zoals nu gebeurt bij de oosterburen.

De Duitse regering is met vallen en opstaan tot het besluit gekomen. Zij liet meermaals onderzoek doen naar het nut van het langer laten doordraaien van de centrales tegen de achtergrond van de tekorten aan gas en stroom.

Kernuitstap

Vorige maand besloot economieminister Robert Habeck dat de twee Zuid-Duitse kerncentrales Isar 2 en Neckarwestheim 2 op de reservestand zouden blijven. Daarna was de inzet om ze ook echt te laten doordraaien. Maandag is besloten om ook de centrale Emsland in Nedersaksen tot half april open te houden. De Duitse Bondsdag besloot in 2011 gefaseerd afscheid te nemen van kernenergie.

—-

Correcties & aanvulling

Het oorspronkelijke, korte artikel over de beperkte verlenging is op 18 oktober om 17.10u vervangen door dit uitgebreidere stuk met meer informatie.