Direct naar inhoud

Haperende windturbines zorgen voor koersval energiedochter Siemens — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 26 juni 2023

Het Duitse Siemens Energy, groot in de windenergie, verloor vrijdag ruim een kwart van zijn beurswaarde omdat de technische problemen met zijn windturbines groter blijken te zijn dan eerder gemeld. Het bedrijf uit de Duitse hoofdgraadmeter DAX heeft zijn prognoses voor dit jaar geschrapt.

Siemens Energy zegt mogelijk meer dan €1 mrd te moeten uitgeven om gebreken bij de rotorbladen en lagers bij het Spaanse onderdeel Gamesa te verhelpen. In januari werden die kosten nog geschat op minder dan de helft. “Dit is een bittere tegenslag”, zei topman Christian Bruch vrijdag tegenover verslaggevers. Hij zei niettemin te blijven geloven in de windturbinebusiness.

Hoewel Europa, met Duitsland voorop, meer dan ooit wil investeren in windenergie, draait de sector niet goed. Dat heeft onder andere te maken met sterk gestegen kosten en verstoringen in de toeleveringsketen die voor vertragingen hebben gezorgd. De hogere kosten kunnen door de langlopende contracten niet volledig aan klanten worden doorberekend.

Naast Siemens Gamesa maakten ook Vestas, GE en Nordex in hun laatste rapportages melding van verliezen. Een van de belangrijkste afzetmarkten was Duitsland, maar de markt is ingestort. Een van de redenen is de overstap naar vrije aanbesteding. Dat heeft een prijzenoorlog veroorzaakt.

Sla ingesloten LocalFocus-inhoud over
Ingesloten LocalFocus-inhoud overgeslagen

Inmiddels trekken de prijzen weer aan, maar dat haalt Siemens Energy niet uit de rode cijfers. Het DAX-bedrijf maakt onder andere ook turbines voor gasgestookte elektriciteitscentrales. Die tak draait wel goed. Maar dat kan niet compenseren voor de tegenvallers bij de windturbinedochter. Het bedrijf heeft ook problemen met het verhogen van de productiecapaciteit voor de offshoreactiviteiten.

Commissarissen verrast

Volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt zijn de commissarissen van Siemens Energy compleet verrast over het verergeren van de problemen bij Gamesa. Voorzitter van de raad van commissarissen is Joe Kaeser, de voormalige topman van moederbedrijf Siemens die de aanzet gaf voor de afsplitsing van onderdelen.

De plaatsing van Siemens Gamesa windturbines (vermogen 11 MW) in windpark Hollandse Kust (zuid) van Vattenfall in september 2022. (Foto: Energeia)

Het bedrijf worstelt al jaren met hoge reparatie- en onderhoudskosten bij de Spaanse dochter Gamesa. Uit onderzoek van Bloomberg bleek vorig jaar dat de problemen deels te wijten zijn aan het te snel uitbrengen van nieuwe turbines om de hevige concurrentie het hoofd te bieden.

De slepende issues waren reden voor Siemens Energy om vorig jaar het onderdeel Siemens Gamesa volledig in te lijven voor miljarden euro’s. De top van Siemens Energy dacht zo beter greep te krijgen op het probleemkind, maar dat blijkt dus niet te lukken.

Valse verwachtingen

Het vertrouwen van beleggers, die de indruk hadden dat met het aanhalen van de teugels inderdaad betere tijden waren aangebroken, liep vrijdag een grote deuk op. Siemens Energy zei half mei nog verbeteringen in de tweede helft van het jaar te verwachten, met minder grote verliezen.

Analisten van Goldman Sachs, Citi en Bernstein Research zeiden vrijdag inmiddels in het duister te tasten over de reikwijdte en financiële impact van de problemen. Siemens Energy heeft sinds drie jaar een eigen notering dat een grillig verloop kende. Aandeelhouders van het eerste uur staan weer op een flink verlies. Dat tikt ook door in de resultaten van het moederbedrijf dat nog een flink belang heeft.

Onlangs nog zei Siemens het belang van 32% te willen afbouwen, wat gezien de aandelenstijging sinds oktober lucratief kon zijn. Dat de koers nu is ingestort, komt het moederbedrijf dus niet goed uit. Tussentijds stond het aandeel vrijdag zelfs 35% lager.