Direct naar inhoud

Energeia Energy Day 2019

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 16 juni 2019

De negende editie van Energeia Energy Day 2019 was een groot succes. In Hotel The Grand werd opnieuw volop gediscussieerd, geïnformeerd en geïnspireerd. Bekijk de film hieronder voor een impressie, en noteer 11 juni 2020 vast in uw agenda. Dan houden we de tiende Energeia Energy Day.

Bekijk op YouTube. Opent in een nieuw venster

Energeia Energy Day staat garant voor een inspirerende dag, met actueel dwingende energieonderwerpen en relevante topsprekers. Het evenement, dat ieder jaar uitverkocht is, kent een gevarieerd programma van plenaire bijeenkomsten en verdiepende sessies tot workshops en een netwerkdiner met dinner speech. Deze negende Energeia Energy Day 2019 werd net als de voorgaande editie gehouden in Hotel The Grand te Amsterdam.

Han Fennema. (Foto: Bastiaan Heus)

De plenaire aftrap kwam van Han Fennema, CEO van Gasunie. Er staat veel op stapel in de gassector, en één ding is zeker: er gaat veel veranderen. De rol van gas in het energiesysteem, de mogelijkheden die waterstof biedt, de consequenties van de verminderde winning in Groningen en de kleine velden, de geopolitieke dimensie -alles is in transitie. In de parallelsessies werd hier dieper op ingegaan, onder meer met hoogleraar Internationale Politiek David Criekemans en strategisch energie-analist bij HCSS Jan Braun.

Sanne Akerboom. (Foto: Bastiaan Heus)

Sanne Akerboom stapte na Han Fennema op het podium. Zij promoveerde vorig jaar op de besluitvorming bij de bouw van windparken. Haar conclusie: deze voldoet niet aan de democratische idealen van onze samenleving. De overheid riskeert daarmee een verlies aan vertrouwen van de burger, maar van het woord ‘draagvlak’ lijkt iedereen tegenwoordig rode vlekjes te krijgen. Nergens voor nodig, oordeelde Akerboom. Ook dit onderwerp kreeg opvolging tijdens de verdiepende parallelsessies, onder andere tijdens de sessie met Groningse gedeputeerde Nienke Homan en landschapsarchitect Berno Strootman, die als Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving het kabinet adviseert over de inrichting van de publieke ruimte.

Luister ook naar de podcast (hieronder), die dagvoorzitter Roelof Hemmen opnam met de landschapsarchitect.

Uiteraard was er ook aandacht voor politiek: wat betekent de uitslag van de Europese Parlementsverkiezingen voor de energie- en klimaatpolitiek? Blijft het parlement ambitieus, of wordt de toon gematigder? Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) gaf tekst en uitleg.

Aukje Kuypers. (Foto: Bastiaan Heus)

De plenaire middag gaf ruimte aan ondernemersverhalen, bijvoorbeeld van de ambassadeur van de thermo-akoestische warmtepomp Michiel Hartman van Blueheart Energy. Zakenvrouw van het Jaar 2018 Aukje Kuypers kwam vervolgens vertellen waarom ze met haar familiebedrijf Kuijpers aanjager wil zijn van verduurzaming in de gebouwde omgeving. Onder leiding van deze topondernemer koos Kuijpers naar eigen zeggen zeer consequent voor een scherpere focus op energieneutraal bouwen en installeren.

Daarna betrad een andere topondernemer het podium: Sjef Peeraer. Peeraer begon in 2008 als kleine elektriciteitsleverancier in de nucleaire niche, en wist in de tien jaar die volgden met zijn bedrijf Nuts Groep uit te groeien tot een speler van formaat. Dat formaat werd in 2018 onderstreept met de overname van de Nederlandse Energie Maatschappij. De oud-CEO vertelde in een persoonlijk verhaal over zijn transformatie van idealist naar prijsvechter.

Sjef Peeraer. (Foto: Bastiaan Heus)

Tussen de twee plenaire blokken gingen we zoals gebruikelijk op Energeia Energy Day de diepte in met een aantal parallelsessies. Diverse actueel dwingende onderwerpen werden behandeld. Onderwerpen als de internationale energiepolitiek ten tijde van Trump, Poetin en Brexit. Of de omgang met de publieke ruimte, niet in de laatste plaats in het licht van de Regionale Energiestrategieën. We stonden stil bij innovaties in het netbeheer, zoals toepassing van gelijkspanning en de rol van batterijen in het net. Groene waterstof, groen gas en de rol van bio-LNG bleven ook niet onbenoemd. Luister naar de podcast (hieronder) die dagvoorzitter Roelof Hemmen opnam met Kees van der Leun van Navigant.

Gedurende de dag was er bovendien volop ruimte voor netwerken en ontmoeting. Nadat het scherpe podcast-duo Bontenbal & De Boer de congresdag met rake observaties had afgesloten, boden we u in Hotel The Grand ter afsluiting eerst een netwerkborrel en aansluitend een diner, opgeluisterd met een inspirerende dinner speech van oud-politicus Diederik Samsom. Genietend van een heerlijke maaltijd was er alle tijd om nog eens te reflecteren op de interessante verhalen van de topsprekers en deelnemers op Energeia Energy Day!

Bontenbal & de Boer. (Foto: Bastiaan Heus)
Diederik Samsom. (Foto: Bastiaan Heus)
Nienke Homan. (Foto: Bastiaan Heus)
Jilles Raadschelders. (Foto: Bastiaan Heus)
Tot volgend jaar! Noteert u 11 juni 2020 vast in uw agenda. (Foto: Bastiaan Heus)
Energeia Energy Day wordt mede mogelijk gemaakt door onafhankelijk energieadviseur DNV GL, sponsor sinds 2016.