Direct naar inhoud

Internationale energieagenda schreeuwt om aandacht — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 31 januari 2013
De inhoud van dit artikel is gemigreerd. Lijkt er iets mis te gaan, of onderdelen te missen? Neem dan contact met ons op.

In een verloren moment bladerde ik deze week door de Bosatlas van de Energie. Mijn oog viel op de “nationale energiebalans”. Een indrukwekkende figuur (p.26) die in één oogopslag weergeeft hoe het energielandschap van Nederland eruit ziet. Wat direct opvalt is dat deze nationale balans gedomineerd wordt door internationale energiestromen: zowel de import als export van energie zijn in omvang twee tot drie keer zo groot als het gehele Nederlandse energieverbruik. Voor wie al langer meeloopt in de energiewereld is dat op zich niet schokkend, maar het contrast met de onderwerpen die de maatschappelijke energiediscussie in Nederland domineren is wel groot. Bij discussies over duurzame energie, nieuwe kolencentrales en energieprijzen ligt vaak de focus op nationale aspecten, terwijl de internationale invloeden enorm zijn. Gebrek aan internationaal perspectief kan dan leiden tot oplossingen die niet goed aansluiten op de werkelijkheid, met alle risico’s voor de betrouwbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid van onze energievoorziening. Het wordt tijd om internationale kant van energievraagstukken hoger op de agenda te zetten. Te beginnen met schaliegas en het Europees energiebeleid.

Nog geen abonnee? Abonneer u op Energeia Energienieuws en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot energeia.nl
  • Toegang tot het online archief met ruim 70.000 artikelen
  • Dagelijks de belangrijkste headlines per e-mail
  • Tweewekelijkse online uitgave Trilemma

 

Of log in via onderstaande knop: