Direct naar inhoud

Noord-Holland komt met subsidieregeling oplossingen netcongestie — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 27 juli 2022

Ondernemers en ondernemersverenigingen in Noord-Holland kunnen vanaf 1 augustus subsidie aanvragen voor stroomoplossingen die congestie op het elektriciteitsnet helpen voorkomen. De provincie stelt daarvoor €1,5 mln beschikbaar.

Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven op een bedrijventerrein die stroom samen willen delen of agrariërs die overtollige zonnestroom willen opslaan in een batterij. Ook bewonerscollectieven die samen energie willen opslaan, kunnen subsidie aanvragen. De SON-regeling (Subsidie Oplossingen Netcongestie) loopt tot eind 2022. Bij succes zet de provincie de subsidieregeling in 2023 en 2024 voort.

Noord-Holland kampt net als andere provincies met een overvol stroomnet. De stroomvraag neemt in rap tempo toe door de snelle opkomst van laadpalen voor elektrische auto’s, de toename van het aantal woningen met warmtepompen, het aantal zonnepanelen en windmolens. Het elektriciteitsnet kan dit in grote delen van de provincie niet aan.

Acuut

Subsidieaanvragers kunnen de subsidie gebruiken voor haalbaarheidsstudies en voor het realiseren van oplossingen. Er is maximaal €250.000 beschikbaar per samenwerkingsverband. Individuele bedrijven kunnen maximaal €75.000 subsidie krijgen. Het geld komt uit het Economisch Herstel- en Duurzaamheidsfonds van de provincie.

De provincie Utrecht kwam heeft ook een subsidieregeling om netcongestie tegen te gaan. De provincie Drenthe had vorig jaar al een subsidieregeling “adequate netten”. Drenthe is in trek bij ontwikkelaars van decentrale duurzame energie vanwege de beschikbare, relatief betaalbare ruimte. Maar vanwege de relatief dunne bevolking heeft de provincie een beperkte infrastructuur. Daardoor kreeg Drenthe een jaar of acht geleden al te maken met netcongestie.

In Noord-Brabant en Limburg werd het probleem van netcongestie vorige maand acuut, toen hoogspanningsnetbeheerder Tennet bekendmaakte dat bedrijven er voorlopig geen nieuwe aansluiting meer kunnen krijgen op het elektriciteitsnet. Eerder had de regio Amsterdam en Haarlemmermeer al een dergelijke stop afgekondigd.

Verlichting

Minister Jetten (Klimaat en Energie, D66) riep eerder dit jaar samen met overheden, netbeheerders en bedrijfsleven een nationale taskforce in het leven om tot een oplossing te komen voor het probleem van de netcongestie. Voor de situatie in Noord-Brabant en Limburg stelde hij voormalig Tennet-topman Ben Voorhorst aan als speciaal coördinator voor de aanpak van de problemen, en in de regio Amsterdam voormalig wethouder Maarten van Poelgeest.

Het Actieteam Netcapaciteit kwam begin dit jaar met een voorstel voor de aanpak van het probleem, waaronder een subsidieprogramma van €200 mln per jaar, maar de huidige subsidiepotten worden gevuld door de provincies. (Foto: Kenny Eliason/Unsplash)

Een coalitie van marktpartijen, overheden en netbeheerders -het Actieteam Netcapaciteit- kwam begin dit jaar met een voorstel aan minister Jetten voor de aanpak van het probleem. De coalitie vroeg onder andere om een subsidieprogramma van €200 mln per jaar, en denkt aan oplossingen als het sneller uitvoeren van netversterkingen en het inzetten van slimme technieken om de netten efficiënter te gebruiken. Maar vooralsnog komen de initiatieven voor subsidiepotten van de provincies zelf.

De Autoriteit Consument en Markt vergrootte onlangs de mogelijkheid voor netbeheerders om aan congestiemanagement te doen. Netbeheerders werken gestaag aan uitbreiding van de netten en zoeken daarnaast verlichting in projecten met ondernemers. Zoals de ‘flexchallenge’ van Stedin in Zeeland, waarbij het bedrijven oproept hun elektriciteitsvermogen flexibel in te zetten. En de samenwerking van Enexis met het Zwolse industrieterrein Hessenpoort, om de beschikbare netcapaciteit beter te benutten.

De taskforce van Jetten komt deze zomer met een plan van aanpak. Jetten verwacht de Tweede Kamer in september te kunnen informeren over de eerste resultaten.