Minister Jetten stuurde deze week het langverwachte wetsvoorstel Energiewet naar de Tweede Kamer. Dit “fundament voor de energietransitie” bundelt en moderniseert de huidige Elektriciteitswet en de Gaswet. De Raad van State uitte begin dit jaar nog zware kritiek op het toenmalige wetsvoorstel. Joep Westerveld vertelt wat er met die kritiek is gedaan en hoe de wet er uit gaat zien.
Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.
Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) wil met de wet op drie thema’s verbeterde regelgeving: toekomstgericht systeembeheer (de wet vervangt het woord ‘netbeheer’ door ‘systeembeheer’), versterking van de positie van de consument en data-uitwisseling. Aan de Energiewet wordt al sinds 2010 gewerkt, en is in eerdere gedaanten al twee keer aan de Tweede Kamer gestuurd. Eerder dit jaar leek opnieuw vertraging ophanden, toen de Raad van State met een kritisch advies kwam over het toenmalige wetsvoorstel. Intrekken of flink verbouwen, luidde kort gezegd het advies. Jetten laat beide na.
In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema dit keer twee andere onderwerpen, om op die manier tijd over te houden voor het hoofdonderwerp. Het eerste item gaat over de warmteplannen van gemeenten, die volgens het Planbureau voor de Leefomgeving in ruime meerderheid in de verkennende en onderzoekende fase verkeren, terwijl de klimaatopgave om snelle uitvoering vraagt. En netbeheerders doen opnieuw een beroep op bedrijven in de provincies Flevoland, Gelderland en Utrecht om hun stroomverbruik flexibel te maken. Zo moet meer ruimte ontstaan op het overvolle elektriciteitsnet.
De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans.