Het Kamerdebat over de Energiewet ging vooral over kwetsbare huishoudens en het delen van energie. Het overleg maakte duidelijk dat de wind is gedraaid als het gaat om marktwerking en liberalisering in de energiesector.
Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.
De nieuwe energiewet voegt de huidige Elektriciteits- en Gaswet samen, en bevat ook de wetgeving die volgt uit het Europese Clean Energy Package. Het wetgevingsoverleg van maandag ging specifiek over de betekenis van de wet voor de gebruikers van energie: de huishoudens en, in mindere mate, bedrijven. (Volgende week volgt de behandeling deel twee: het systeem.) Katrijn de Ronde volgde het debat, en doet verslag in de studio.
In het nieuwsoverzicht behandelen Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema het voorstel van TenneT om meer te gaan samenwerken op de Noordzee. De netbeheerder wil met windparkexploitanten en olie- & gasbedrijven gezamenlijk gebruik gaan maken van beheer- en onderhoudsdiensten. En energiebedrijf Uniper stelt een investeringsbesluit voor een elektrolyser op de Maasvlakte met twee jaar uit. Als reden geeft Uniper de hoge stroomkosten en onduidelijkheid over afzetmogelijkheden voor groene waterstof. Tot slot: intermediair Global Marketing Bridge heeft van de Autoriteit Consument & Markt een boete gekregen van €400.000 voor het misleiden van consumenten. Ook de twee directeuren kregen boetes.
De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.