Eerder deze week was het Kamerdebat over de afschaffing van de populaire salderingsregeling voor mensen met zonnepanelen. De coalitie is voor afschaffing, maar ook een deel van de oppositie moet worden overtuigd om een meerderheid in de Eerste Kamer te hebben. Of dat lukt is nog onzeker. Redacteur Katrijn de Ronde vertelt wat de voors en tegens zijn en hoe de partijen in de Tweede Kamer die wegen.
Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.
Het einde van de populaire salderingsregeling wordt al jaren aangekondigd door opeenvolgende bewindslieden. In plaats van saldering moet er een redelijke terugleververgoeding komen. Eveneens al jaren verzetten groene partijen, woningcorporaties, gemeenten en consumentenclubs zich tegen die ombouw. Afgelopen dinsdag werd het wetsvoorstel, dat al meer dan twee jaar geleden naar de Tweede Kamer werd gestuurd, dan eindelijk besproken. Het wetsvoorstel zoals dat nu voorligt gaat uit van een geleidelijke afbouw van salderen vanaf 2025, tot het in 2031 helemaal is afgeschaft. De Kamerleden hadden hier veel over te zeggen, zoveel zelfs dat de minister niet meer aan antwoorden toe kwam.
In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de nieuwe regels die de Autoriteit Consument & Markt aankondigde voor het tussentijds opzeggen van vaste energiecontracten. De Monitor Leveringszekerheid die Tennet vorige week presenteerde is ook onderwerp van gesprek. In 2030 kan Nederland voor het eerst te maken krijgen met het overschrijden van de norm voor leveringszekerheid van elektriciteit, als er niet meer wordt geïnvesteerd in opslag en het sturen van de vraag. Wat betekent dat? Tot slot: Gasunie stapt in een Duits proefproject voor de grootschalige opslag van waterstof.
De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans.