Knipperende lampen, apparatuur die niet goed werkt, zonnepanelen die worden afgeschakeld. Binnenkort is het een realiteit waar we niet aan ontkomen. Hoe wordt voorkomen dat het echt uit de hand loopt op het laagspanningsnet?
Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke maand naar Voetnoten: taaie rapporten in drie kwartier uitgelegd.
In deze aflevering van Voetnoten aandacht voor de Actieagenda Netcongestie Laagspanningsnetten. Over congestie op het laagspanningsnet, wat eraan te doen is en of thuis- en buurtbatterijen daaraan kunnen bijdragen.
Energierapporten zijn verplichte kost voor iedereen die de energietransitie wil begrijpen. Maar waar haal je de tijd vandaan om die studies tot aan de voetnoten door te lezen? Daar heeft Energeia de oplossing voor: Voetnoten, de podcast waarin complexe rapporten, studies en droge teksten helder en begrijpelijk worden besproken door energiedeskundige Laetitia Ouillet en Sabine Sluijters.\
Het genoemde artikel van Paul Giesbertz
Flex voor het net en flex voor de marktHet laagspanningsnet is het oudste onderdeel van het elektriciteitsnet. Dat zie je terug in de kabellengte en hoe zwaar de netten zijn uitgevoerd. “Het begon allemaal met kleine netjes, dat mensen opeens elektriciteit in de straat kregen. Dus het is een beetje oude prullaria”, zegt Ouillet. Tegelijkertijd is er door elektrificatie een enorme ontwikkeling op het laagspanningsnet gaande, waar de netbeheerders geen goed zicht op hebben en wat ze slecht kunnen bijbenen.
In de podcast passeren alle oplossingsrichtingen de revue, zoals het verbeteren van het inzicht van netbeheerders in de (toekomstige) belasting van het net. “Ze werken nu nog met modellen, maar niet met de werkelijke data”, zegt Ouillet. Ook het versnellen van de netuitbreiding en het efficiënter gebruiken van het net komen aan bod en welke bevoegdheden de netbeheerder daarbij heeft. Ouillet legt uit wat fase-onbalans is en waar in Duitsland een Rundfunksteuergerät voor wordt gebruikt. Op de vraag of een thuis- of buurtbatterijen de oplossing is, heeft ze een heel kort antwoord: “Nee”.