Direct naar inhoud

Prijsverschil tussen woningen met hoog en laag energielabel neemt toe — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 31 oktober 2022

Door de snel gestegen energiekosten hechten huizenkopers steeds meer waarde aan een hoger energielabel. Een woning met label C brengt op dit moment gemiddeld 11,6% meer op dan een vergelijkbare woning met een label G. Een jaar geleden was dat verschil nog 8%.

Spouwmuurisolatie is een manier om het energielabel te verbeteren. (Foto: Energeia)

Dat blijkt maandag uit een nieuwe analyse van makelaarsvereniging NVM. Huizen met een laag energielabel verkochten altijd al minder goed, maar de laatste maanden neemt het verschil toe. In juli maakte NVM al bekend dat het prijsverschil tussen een label G- en label C-woning was opgelopen tot gemiddeld €35.000. In de jaren ervoor lag dat vrij stabiel op €25.000. Inmiddels kan het al gaan om een verschil van €50.000 volgens de makelaarsvereniging.

De sprong van een label G naar label C is wel het meest gegroeid de afgelopen maanden. Ook een sprong van label E naar label B laat een toename zien in waardeverschil, oplopend naar 10% in het 3e kwartaal van 2022. Voor een woning met een label C bleef de meerwaarde van een vergelijkbare woning met label A tot in het tweede kwartaal van 2022 stabiel op 5,5%.

Langer te koop

De verkoopprijs van woningen met een lager energielabel zijn niet alleen lager, dergelijke woningen staan ook langer te koop. Daarnaast lopen de verkoopaantallen harder terug nu de woningmarkt aan het kantelen is, signaleren de makelaars.

In het derde kwartaal van 2022 werden in Nederland in totaal 10% minder woningen verkocht dan een kwartaal eerder. Van woningen met een E, F of G label werden er 12% tot 18% minder verkocht. Bij de andere labels bleef de verkoopdaling beperkt tot maximaal 10%. Bij A+huizen was de daling in verkoop zelfs maar 4%.

De gemiddelde verkooptijd was bij woningen met een label A t/m C ruim 25 dagen. Voor D- en E-woningen was het 27 dagen en voor een F en G woningen ging het respectievelijk om 28 en 30 dagen.