Direct naar inhoud

Shell klem tussen duurzame doelen en hogere waardering voor olie en gas — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 13 juni 2023

Bijna 70%. Dat is de kloof tussen de waardering van Shell en die van Amerikaanse sectorgenoten als Exxon Mobil en Chevron. En Shell-topman Wael Sawan is er veel aan gelegen om dat verschil te laten verdwijnen. Woensdag gaat hij tijdens de capital markets day in New York samen met zijn medebestuurders proberen grote beleggers ervan te overtuigen dat Shell een minstens zo aantrekkelijke belegging is als Amerikaanse oliemultinationals. Veel manoeuvreerruimte heeft hij echter niet.

Winstgevende CO₂-besparing

Wat het bedrijf precies gaat aankondigen is nog niet bekend, maar uit de uitgelekte informatie die Bloomberg in handen heeft, blijkt in ieder geval dat Shell wat meer nadruk zal gaan leggen op de fossiele kant van het bedrijf. Die brengt immers het gros van de winst binnen. Sawan zelf heeft er ook geen geheim van gemaakt dat hij de duurzame activiteiten belangrijk vindt, maar een positief bedrijfsresultaat vooropstelt. “We streven zeker naar steeds minder CO₂, maar het moet wel winstgevend zijn”, zei hij begin dit jaar.

De fossiele kant van het bedrijf brengt het geld binnen. (Foto: Viktor Talashuk/ANP)

Dat zal een belangrijk deel van de beleggers als muziek in de oren klinken. Een belangrijke reden voor het verschil in waardering met bijvoorbeeld Exxon Mobil is de mate waarin de bedrijven op olie en gas inzetten. De Amerikanen zien voorlopig nog een gouden toekomst weggelegd voor olie en gas, terwijl Shell mede onder druk van vooral Europese aandeelhouders veel meer aan het voorsorteren is op een groenere toekomst. Maar de miljarden die het in koolstofarme energie investeert, leveren financieel veel minder rendement dan investeringen in olie en gas.

Groei van olieproductie

Op zijn eerste capital markets day als ceo van Shell zal Wael Sawan in ieder geval drie dingen moeten doen om beleggers ervan te overtuigen dat Shell dé beste belegging in de sector is, schrijven analisten van zakenbank Jefferies in een voorbeschouwing. Het gaat hierbij om een substantiële verhoging van het dividend tot 25%, aanhoudende discipline om de kosten en investeringen in bedwang te houden en een terugkeer naar groei van de activiteiten die een hoog rendement bieden -oftewel olie en gas.

Shell zag zijn olie- en gasproductie sinds 2019 met 20% dalen en mikt op een productiedaling van 1% tot 2% per jaar tot aan 2030. Waarschijnlijk zal Sawan dat doel loslaten. Hij heeft al eerder laten doorschemeren geen voorstander te zijn van een verdere krimp van de olie- en gastak.

“We denken dat Namibië (waar Shell een aantal succesvolle proefboringen heeft gedaan, red.) onderwerp van gesprek kan zijn, omdat het de olieproductie terug zou kunnen brengen op een groeipad naar 2030”, aldus Jefferies.

Uitstoot-uitspraak rechter

Meer olie en gas gaan moeilijk samen met de opdracht van de Nederlandse rechter om de uitstoot met 45% terug te brengen in 2030 ten opzichte van 2019. Shell heeft zich te houden aan die rechterlijke uitspraak. In die zin heeft het bedrijf dan ook weinig manoeuvreerruimte om het schip al te ver van koers te verleggen richting meer fossiele brandstoffen.

Bovendien komen er verscherpte verslaggevingsregels aan in de Europese Unie, die ondernemingen gaan verplichten om doelen te stellen in lijn met het Parijs-akkoord. Bedrijven moeten hierbij elk jaar rapporteren over de voortgang richting deze doelen.

“Ik zie voor Shell dus weinig tot geen ruimte om klimaatdoelen af te zwakken, omdat ze aan die verplichtingen moeten gaan voldoen”, zegt Rients Abma, directeur van Eumedion, die grote institutionele beleggers vertegenwoordigt. “Bovendien zijn de huidige doelen opgenomen in Shell’s Energietransitiestrategie, die de aandeelhouders in 2021 expliciet, met een overweldigende meerderheid, hebben goedgekeurd. Die doelen kun je dus niet zomaar afzwakken. Pas begin 2024 komt Shell met een update van deze strategie, die vervolgens weer ter stemming aan de aandeelhouders wordt voorgelegd.”