Direct naar inhoud

STEMMING CO₂-uitstoot ETS-bedrijven in 2021 vlak, behalve voor kolencentrales — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 14 april 2022

De CO₂-uitstoot van grote bedrijven die onder het Europese emissiehandelssysteem vallen is het afgelopen jaar met een fractie (0,03%) gestegen ten opzichte van 2020. De CO₂-emissies van ETS-bedrijven in 2021 waren met 74,1 megaton nog wel fors lager dan de 83,7 megaton in 2019.

Alle contracten

Sla ingesloten LocalFocus-inhoud over
Ingesloten LocalFocus-inhoud overgeslagen

CO₂-uitstoot in 2021

De CO₂-uitstoot van grote bedrijven die onder het Europese emissiehandelssysteem vallen is het afgelopen jaar met een fractie (0,03%) gestegen ten opzichte van 2020. In dat eerste coronajaar daalde de uitstoot nog met een stevige 11,5%, mede doordat de pandemie een deel van de economie tijdelijk platlegde. De CO₂-emissies in 2021 waren met 74,1 megaton nog wel fors lager dan de 83,7 megaton in 2019.

De kolengestookte centrale MPP3 van Uniper op de Maasvlakte. (Foto: Energeia)

Het is voor het eerst in zes jaar dat de daling van de CO₂-uitstoot stokt, zo blijkt volgens Het Financieele Dagblad uit donderdag gepresenteerde cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEA). De 343 Nederlandse bedrijven die onder het emissiehandelssysteem ETS vallen, zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de totale uitstoot van broeikasgas in Nederland. De CO₂-uitstoot door de vier kolencentrales in Nederland steeg 69% ten opzichte van 2020. In totaal stootten de kolencentrales vorig jaar, gecorrigeerd voor biomassa, 11,6 megaton CO₂ uit waarmee ze verantwoordelijk waren voor 7% van de totale Nederlandse CO₂-uitstoot.

De uitstoot van gascentrales daalde aanzienlijk. Per saldo bleef de uitstoot van de energiesector daarmee nagenoeg gelijk ten opzichte van 2020. Biomassa was vorig jaar goed voor een uitstoot van 7,6 megaton CO₂. Het was voor het eerst dat de Nederlandse Emissieautoriteit deze uitstoot heeft vastgesteld. De uitstoot die komt door biomassaverbranding hoeft niet met emissierechten te worden afgedekt.

Sla ingesloten LocalFocus-inhoud over
Ingesloten LocalFocus-inhoud overgeslagen
Sla ingesloten LocalFocus-inhoud over
Ingesloten LocalFocus-inhoud overgeslagen
Sla ingesloten LocalFocus-inhoud over
Ingesloten LocalFocus-inhoud overgeslagen

Olie

De olieprijs is de laatste twee dagen weer omhoog gegaan, na een neerwaartse trend die eind maart begon. De oliemarkt is sterk gefixeerd op de korte termijn, zegt Vandana Hari, oprichter van Vanda Insights in Singapore, tegen Bloomberg. “Het vooruitzicht van een EU-verbod op Russische olie zal de markt scherp houden.”

De eerder neerwaartse druk kwam vooral van de vrijgave van reserves door de VS en hun bondgenoten, waaronder Nederland in IEA-verband. Ook de corona-situatie in China zorgde de afgelopen weken voor prijsdruk. Miljoenenstad Shanghai meldde zondag een record van meer dan 25.000 nieuwe besmettingen. Dit zet druk op de vraag. Er zijn wel enkele tekenen van versoepeling van de virusbeperkingen en de centrale bank van China neemt naar verwachting maatregelen om de ​​haperende economie te ondersteunen.

Deze donderdag lijkt de prijsopleving iets getemperd te worden, hoewel Brent-olie voor levering in juni wel nog ruim boven de $100 per vat noteert. De Amerikaanse voorraden ruwe olie stegen vorige week met 9,4 miljoen vaten, het meest sinds maart 2021, bleek woensdag uit gegevens van de Energy Information Administration.

Sla ingesloten LocalFocus-inhoud over
Ingesloten LocalFocus-inhoud overgeslagen

Aardgas

Op de gasmarkt stegen de prijzen dinsdag en woensdag in het kielzog van berichten dat de vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne op een dood spoor zijn beland. De belangrijkste zorg op de gasmarkt is dat de handel volledig zal stilvallen bij een verdere escalatie van het conflict. Eerdere prijsdalingen waren ingegeven door de weersvoorspellingen en een sterke aanvoer richting Europa. Maar zolang de enorme onzekerheid over de toekomstige bevoorradingssituatie blijft bestaan, is er beperkte ruimte voor lagere prijzen.

Deze donderdag daalde de prijs voor het voorste maandcontract desondanks fors, vooral ingegeven door onbevestigde geruchten dat Rusland alsnog bereid is om gasbetalingen in euro’s te ontvangen. President Vladimir Poetin, die deze donderdag een bijeenkomst over energie opende, maakte juist nog eens duidelijk wat een machtsmiddel zijn land in handen heeft. Hij zei dat Europa momenteel geen alternatief heeft voor de Russische gasleveringen en dat elke poging om die leveringen af te bouwen enorme, negatieve gevolgen zal hebben voor de economie van het continent. “Er zijn gewoon geen reservevolumes op de wereldmarkt en leveringen vanuit andere landen, voornamelijk de VS, die naar Europa kunnen worden verzonden, zullen de consumenten vele malen meer kosten”, tekende Bloomberg op.

De Britse vraag naar gas zal deze zomer waarschijnlijk bijna 7% hoger zijn dan in dezelfde periode vorig jaar, deels als gevolg van het vooruitzicht van een verhoogde exportvraag naar het vasteland van Europa, zei netbeheerder National Grid donderdag. Nieuwsbureau Montel tekende dit op. De lage Europese opslagniveaus en de onzekerheid van de gastoevoer naar Europa leidden tot de verwachting van National Grid.

“Een aantal factoren kan echter de nauwkeurigheid van onze voorspelling beïnvloeden”, aldus de transmissienetbeheerder, die volgens Montel doelde op variatie in LNG-leveringen en de vraag naar gas voor stroomopwekking. “Het volume van LNG-leveringen aan Groot-Brittannië zal naar verwachting hoger zijn dan afgelopen zomer, maar lager dan in de zomer van 2020, aangezien de concurrentie voor LNG op verschillende markten aanhoudt”, aldus National Grid.

Sla ingesloten LocalFocus-inhoud over
Ingesloten LocalFocus-inhoud overgeslagen

Steenkool

Sinds het besluit eind vorige week van de Europese Unie om de invoer van steenkool uit Rusland stop te zetten, zijn de Europese kolenprijzen gestaag gestegen. Inmiddels maakt ook Japan zich op om de import van steenkool uit Rusland te staken. Dat heeft de Japanse minister van handel Koichi Hagiuda vrijdag gezegd. Japan haalt 13% van de steenkool voor zijn energieproductie uit Rusland, Zuid-Korea 17%. Energieproducenten uit Japan en Zuid-Korea zien nu al vrijwillig af van de aankoop van Russische steenkool.

Rusland voert jaarlijks voor €4 mrd aan steenkool naar de EU uit. Een vijfde van de overslag van Russische kolen heeft plaats in de haven van Rotterdam, en ook Amsterdam ontvangt Russische steenkool. Lidstaten krijgen vier maanden de tijd om zich op de boycot voor te bereiden door alternatieve leveranciers te zoeken. Duitsland denkt die periode volledig nodig te hebben, zei bondskanselier Olaf Scholz vorige week donderdag.

Sla ingesloten LocalFocus-inhoud over
Ingesloten LocalFocus-inhoud overgeslagen

CO₂

Marktkenner Chris Guth laat in de Energeia Carbon Podcast (zie kader) weten dat de markt voor emissierechten zich in rustig vaarwater bevindt. Binnen een bandbreedte blijft de prijs voor CO₂-emissierechten zich ophouden rond de €79 per ton. Er zijn geen duidelijke prijsdrijvers op basis waarvan de prijs gestuurd wordt.

Energeia Carbon Podcast

Als de Europese Commissie en de lidstaten het emissiehandelsysteem nét een beetje op de rit lijken te hebben, raakt Europa in 2008 verstrikt in de zwaarste economische recessie in decennia. Fabrieken schalen productie terug en houden bijgevolg miljoenen emissierechten over. Zo was het systeem niet bedoeld! Hoe komt het ETS door deze crisis?

Daarover gaat de tweede aflevering van de Energeia Carbon Podcast. Te gast zijn ETS-consultant Dian Phylipsen, van SQ Consult en Edwin Woerdman, hoogleraar Markten en Regulering aan de Universiteit van Groningen. Vaste bijdragen worden geleverd door emissierechten-expert Jos Cozijnsen (Climate Neutral Group) en Chris Guth (Engie).

Sla ingesloten LocalFocus-inhoud over
Ingesloten LocalFocus-inhoud overgeslagen

Elektriciteit

Op de Nederlandse elektriciteitsmarkt is het onderhoudsseizoen in volle gang. Vandaag is eenheid A van RWE’s Eemshaven-centrales afgeschakeld, en zaterdag volgt eenheid B. Beide eenheden zijn dan tot eind mei niet meer beschikbaar. De kerncentrale Borssele blijft nog een week in onderhoud, en ook de Amercentrale is nog ruim een week van het net. Ook diverse gascentrales doen even niet mee op het Nederlandse net.

De relatief slechte beschikbaarheid van thermische centrales zorgt voor een gevoelige situatie, in die zin dat op sommige momenten van voldoende wind en zon de prijs laag kan blijven, maar bij afnemende wind of zon plotseling fors omhoog kan schieten naar het prijsniveau van een gascentrale.

Ondertussen speelt in Frankrijk nog altijd de slechte beschikbaarheid van het nucleaire park, maar door het goede, warme weer valt dat veel minder op. Op de prijsvorming voor de langere termijn is wel zichtbaar dat er met een zekere zorg naar bijvoorbeeld de volgende winter wordt gekeken.

Sla ingesloten LocalFocus-inhoud over
Ingesloten LocalFocus-inhoud overgeslagen
Sla ingesloten LocalFocus-inhoud over
Ingesloten LocalFocus-inhoud overgeslagen