Direct naar inhoud

Uniper wil miljardenschade verhalen op Gazprom — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 30 november 2022

Energiebedrijf Uniper wil miljarden euro’s aan schadevergoeding claimen bij het Russische staatsbedrijf Gazprom. De Duitse energieleverancier, die van de ondergang gered wordt door de Duitse staat, is een arbitrageprocedure gestart, meldde topman Klaus-Dieter Maubach woensdag.

Omdat Gazprom de afspraak om direct gas te leveren afgelopen zomer niet meer nakwam, moest Uniper tegen hoge prijzen gas inkopen op de zogeheten spotmarkt. Dat heeft de onderneming naar eigen zeggen tot nu toe €11,6 mrd gekost. De kosten lopen in de komende jaren verder op.

Recordverlies

Uniper kan alleen aan zijn leveringsverplichtingen voldoen door vervangend gas in te kopen op de markt. In de eerste negen maanden van het lopende boekjaar boekte Uniper daardoor een recordverlies van €40 mrd. Dat heeft de Duitse regering aangezet tot een redding van het bedrijf via een tijdelijke nationalisatie die de aandeelhouders nog moeten goedkeuren.

De claimprocedure zal plaatsvinden bij een internationaal arbitragehof in Stockholm. Beide partijen moeten het wel eens worden over een arbiter. Of Gazprom daarin is geïnteresseerd is de vraag.

Drijvende terminal

Een rechtsprocedure in Duitsland is ook nog een optie volgens Uniper-topman Maubach. Hij zei zich verplicht te voelen tegenover aandeelhouders, werknemers en belastingbetalers om de schade te proberen te verhalen.

Ondertussen hoopt Uniper nog dit jaar een drijvende terminal voor geïmporteerd vloeibaar aardgas uit andere delen van de wereld in gebruik te nemen. De terminal in Wilhelmshaven wordt de eerste drijvende terminal voor vloeibaar gas in Duitsland. In totaal worden er zes à zeven gepland.

In Brunsbüttel komt er daarnaast een vaste terminal aan land met het Nederlandse Gasunie als grootaandeelhouder. Dinsdag werd bekend dat Qatar een overeenkomst heeft ondertekend met een Amerikaanse onderneming voor de levering van vloeibaar gas voor deze terminal voor een periode van vijftien jaar. Het is de eerste langjarige deal voor Europa.