Direct naar inhoud

Winst BP omlaag door lage olieprijzen — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 3 februari 2015
De inhoud van dit artikel is gemigreerd. Lijkt er iets mis te gaan, of onderdelen te missen? Neem dan contact met ons op.
BP_olie_BP.png
BP

Oliemaatschappij BP is stevig geraakt door de lage olieprijs. Het bedrijf heeft de winst in het vierde kwartaal met een vijfde zien dalen tot $2,2 mrd, zo maakte het bedrijf dinsdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

BP reageert door het mes te zetten in investeringen. het bedrijf zal dit jaar $20 mrd uitgeven, een afname van 20% ten opzichte van de bandbreedte van $24-26 mrd die het bedrijf eerder aanhield. Vorig jaar investeerde BP $22,9 mrd.

Ingrijpen

‘We zijn in een fase gekomen van lage olieprijzen op middellange- en lange termijn’, stelt bestuursvoorzitter Bob Dudley in een toelichting.

De olieprijs zakte van rond de $100 per vat in juni vorig jaar naar onder de $50 in januari. De laatste dagen stijgt de olieprijs weer. Een vat Brent, de belangrijkste prijsmaatstaf voor de oliemarkten, is in de afgelopen vier dagen circa $9 duurder geworden en kost $57,65.

Het concern zal nu minder zoeken naar nieuwe olie- en gasvelden, en enkele bestaande projecten stilleggen of uitstellen. BP volgt hiermee de lijn van concurrent Shell, die vorige week ook bekendmaakte de investeringen voor drie jaar lang met $15 mrd terug te schroeven.

Ook neemt het Britse olieconcern voor het vierde kwartaal een voorziening van $3,6 mrd voor ‘niet-operationele zaken’ in zijn upstreamtak (gas- en oliewinning) als gevolg van de lage olieprijs.

Dividend

Volgens Dudley moet het bedrijf zich richten op het ‘opnieuw op orde brengen van BP’. Daarin valt het beheersen van het kapitaalprogramma en de kosten aanbassen op de ‘nieuwe werkelijkheid’ van lagere prijzen.

Het uitkeren van dividend aan aandeelhouders blijft daarin ‘de eerste prioriteit’, voegt Dudley toe.

Wel wist het bedrijf de negatieve verwachtingen uit de markt te verslaan. Analisten, gepolst door persbureau Bloomberg, rekenden op een winst van $1,6 mrd. Het gaat daarbij om de geschoonde winst zonder voorraadeffecten, een gebruikelijk winstbegrip in de oliesector.

De totale productie van BP betrof afgelopen jaar 3,2 miljoen vaten per dag. Over het hele jaar zag BP zijn winst dalen naar $12,1 mrd tegen $13,4 mrd in 2013.