Direct naar inhoud

Zinksmelter Nyrstar stopt productie in Nederland vanwege stroomprijs — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 16 augustus 2022

De Nederlandse zinksmelter van Nyrstar zet de productie stil. Dat is volgens het bedrijf het gevolg van ‘externe factoren’, waaronder de sterk gestegen energieprijzen. Volgens Nyrstar zijn er geen ontslagen gepland.

Vanaf 1 september gaat de Brabantse fabriek in de zogenoemde “care and maintenance-stand”. Dit betekent dat er niet meer wordt geproduceerd, zegt een woordvoerder desgevraagd. Hoelang dit het geval blijft, is nog onduidelijk. Volgens het bedrijf wordt de situatie “voortdurend geëvalueerd”. De fabrieken in België en Frankrijk blijven op gereduceerde capaciteit produceren.

Er werken circa 500 mensen bij Nyrstar in het Brabantse Budel-Dorplein, waar zink en zinklegeringen worden gemaakt. Het zilvergrijze metaal zit bijvoorbeeld in auto’s, vangrails en lantarenpalen. “De Zink”, zoals de fabriek in de omgeving wordt genoemd, levert zink in blokken van tot wel 2000 kilo.

Voor de productie is veel elektriciteit nodig. Het bedrijf is een van de grootste stroomverbruikers van Nederland, goed voor circa 1% van het totale Nederlandse elektriciteitsverbruik. De smelter produceert al maanden minder dan hij zou kunnen. In het kielzog van de gasprijzen zijn de elektriciteitsprijzen in de afgelopen maanden sterk gestegen.

Nyrstar in Budel-Budel-Dorplein gaat per 1 september op de “care and maintenance-stand”. (Foto: Nyrstar)

Ook mislukte vorige maand een nieuwe poging van het bedrijf om onder een deel van de energierekening uit te komen. Het bedrijf voert sinds 2017 een juridische strijd om €29 mln terug te krijgen van netbeheerder Tennet.

Minder capaciteit

Nyrstar maakte tot 2019 deel uit van het gelijknamige Belgische beursfonds. Dat fonds kwam, onder meer door een mislukte overnamestrategie, in grote financiële nood. Grondstoffenhandelaar Trafigura voorkwam een ondergang en werd daarmee vrijwel volledig eigenaar van de fabrieken. Het beursfonds bleef als lege huls achter. Onder de nieuwe eigenaar werd er weer vooruit gekeken. Tot de energieprijzen begonnen te stijgen.

Sinds half oktober 2021 draait Nyrstar in drie Europese smelterijen op slechts zo’n 50% van de capaciteit. Het zinkbedrijf noemde het destijds al economisch niet meer haalbaar om op volle capaciteit te draaien vanwege de aanzienlijke stijging van de elektriciteitskosten en de kosten van de uitgestoten CO₂.

Grootverbruikers van gas en elektriciteit zoals Nyrstar en aluminiumbedrijf Aldel stuurden in september vorig jaar een brief naar de Tweede Kamer, waarin ze zich beklaagden over de ‘absurde’ prijsstijgingen. Ze eisten overheidsingrijpen en grepen ondertussen zelf in bij hun bedrijf. Ook bij aluminiumbedrijf Aldel ligt een groot deel van de productie stil.