Direct naar inhoud

Beoogde sluiting kolencentrales als lichtpunt ontvangen in WKK-land — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 30 november 2015
De inhoud van dit artikel is gemigreerd. Lijkt er iets mis te gaan, of onderdelen te missen? Neem dan contact met ons op.

De uitfasering van alle Nederlandse kolencentrales waar de Tweede Kamer via een donderdag aangenomen motie op aanstuurt is een “lichtpunt” voor de Nederlandse gascentrales en het productielandschap van WKK-vermogen. Dat stelde directeur Kees den Blanken van Cogen vrijdag op het symposium Energy Light.

In politiek Den Haag wordt relatief snel koers gezet op de sluiting van koleneenheden, om zo invulling te geven aan CO2-reductie. Werd er in het Energieakkoord al gekozen voor het schrappen van de vijf oude kolencentrales, nu wil de Tweede Kamer vijf resterende koleneenheden ook “uitfaseren”, al wordt daarbij geen planning gehanteerd.

“Het is dieptreurig dat WKK zich nu in zulk rottig vaarwater bevindt”

Jeroen van der Veer, oud-topman Shell

Den Blanken noemde een fuel switch van kolen naar gas -waar een kolenexit feitelijk op neerkomt- als positief toekomstbeeld voor de gasgestookte eenheden die Nederland rijk is. En dat zijn er nogal wat, benadrukte hij. “Eind 2013 stonden er in Nederland 6.500 eenheden [voor stroomproductie, red.]  en daarvan waren er 4.300 WKK. Van de 100,8 TWh die geproduceerd werd, kwam de helft van WKK.”

Maar door de negatieve spark spread voor verkoop van stroom uit gas is de markt sinds 2009 zeer moeilijk. Eenheden, zeker die “zonder dwingende productie” zijn in veel gevallen uitgezet, of komen maar mager aan bod wegens hun positie in de merit order. Een slechte zaak volgens Den Blanken, die wijst op de ‘ontsparing’ die dreigt omdat WKK een relatief efficiëntie technologie is.

De spark spread is iets positiever geworden in 2014, aldus Den Blanken, maar voordat een gascentrale de nominale kosten eruit krijgt moet er nog heel wat gebeuren. “Eén van de oplossingen is een fuel switch”, zei Den Blanken die erop wees dat dit in verhouding een veel goedkopere manier is om CO2-reductie te bereiken dan het plaatsen van windmolens en zonnepanelen. Den Blanken kon rekenen om bijval van voormalig Shell-CEO Jeroen van den Veer. “Het is dieptreurig dat WKK zich nu in zulk rottig vaarwater bevindt”, stelde hij in een presentatie over de noodzaak van energie-efficiëntie.

Sluiting om de juiste redenen
Commercieel directeur Robert van Rede van gashandelsbedrijf Gasterra ging in zijn presentatie op Energy Light ook kort in op de beoogde sluiting van kolencentrales. “Moeten we die centrales sluiten? Dat is een vraag die we met zijn allen moeten beantwoorden met de juiste redenen”, zei hij. “We hebben destijds bij de keuze [voor nieuwe kolencentrales, red.] vast goede redenen gehad om dat te doen.” Feit is wel, zette  Van Rede daartegenover, dat de CO2-uitstoot van kolencentrales twee keer zo hoog is als die van een gascentrale.

Van Rede wees erop dat met de sluiting van alle kolencentrales 12% van de stroomproductie uit de markt wordt gehaald en dat daar dan een goede nieuwe invulling voor gevonden moet worden. Voor aardgas ziet Van Rede als “gasman” hoe dan ook een belangrijke rol in de energietransitie weggelegd. Hij noemde daarbij de relatief goedkope manier van energietransport (in verhouding tot elektriciteitsnetwerken en zeker warmtenetten) als belangrijk argument. Net als de mogelijkheden die gas biedt voor opslag en flexibiliteit.

De Gasterra-bestuurder vatte de benodigde rol van gas in de transitie naar een duurzame energiewereld met een dikke knipoog samen met een verwijzing naar de film Alles is Liefde, waarin Carice van Houten zegt “Ik sta op de ware te wachten” en de reactie krijgt: “Wie niet? De vraag is; wat doen we in de tussentijd?”