Direct naar inhoud

GE neemt belang in jonge aanbieder thuisbatterij Sonnen — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 7 juni 2016
De inhoud van dit artikel is gemigreerd. Lijkt er iets mis te gaan, of onderdelen te missen? Neem dan contact met ons op.

Het Amerikaanse General Electric (GE) heeft een belang genomen in het jonge Duitse bedrijf Sonnen, dat batterijen ontwikkelt voor consumenten. Sonnen timmert hard aan de weg in deze opkomende markt. De participatie lijkt voor GE een mooie manier om op de trein voor huishoudelijke stroomopslagtechnologie te springen.

Sonnen werd opgericht in 2010 en ontwikkelde een thuisbatterij waarmee consumenten zelf opgewekte stroom, doorgaans met zon-PV op het dak, kunnen bewaren. De opslagsystemen van de Duitse ontwikkelaar kosten ongeveer EUR 7.500. Het bedrijf wist er in het eerste kwartaal ruim 10.000 aan de man te brengen.

“Wij vervangen het energiebedrijf”, stelde oprichter en directeur van Sonnen Philipp Schröder. “Wij hebben geen energiecentrale. De consument bouwt zijn eigen centrale.” Zeker in het zon-PV-rijke Duitsland zou het voor veel kleinverbruikers interessant zijn om eigen stroom te gebruiken en het ‘overschot’ niet op het stroomnet in te voeden, maar te bewaren. Verwachte inperking van de vergoeding voor teruggeleverde elektriciteit zou de groei van thuisbatterijen een extra impuls kunnen geven.

Het rap groeiende Sonnen richt zich ook op de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Italië als afzetmarkt. Hoe groot het belang is dat GE heeft genomen en welk prijskaartje daar aan hing, is niet bekend gemaakt. Volgens Het Financiële Dagblad zou het gaan om een investering van ongeveer EUR 50 mln.

sonnenBatterie weiss innen 2.jpg
Een witte Sonne-thuisbatterij aan de muur in een smetteloos ingerichte ruimte. (Bron: Sonne)

Ook het Duitse Eon is dit jaar in Duitsland met de verkoop gestart van een elektriciteitsopslagsysteem voor consumenten. Het systeem is onderdeel van een all-in-one package bestaande uit de accu, zonnepanelen, een specifiek stroomcontract en gebruik van een app. Het wordt verkocht onder de naam Eon Aura. De meest bekende thuisbatterij voor consumenten is de Powerwall, met veel bombarie in de markt gezet door Tesla. Eneco is een van de energiebedrijven die de Powerwall in de Benelux aanbiedt.