Direct naar inhoud

Gasgestookte Claus-eenheden Essent (1.945 MW) in de mottenballen — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 5 februari 2014
De inhoud van dit artikel is gemigreerd. Lijkt er iets mis te gaan, of onderdelen te missen? Neem dan contact met ons op.

De grote gasgestookte elektriciteitscentrale Claus C (1.305 MW) in Maasbracht wordt per juli “voorlopig stilgezet”. De centrale draait zo weinig dat RWE Generation, de internationale RWE-tak waar de productieportfolio van Essent/RWE onder vallen, heeft besloten de knop deze zomer uit te zetten.

De clauscentrale in Maasbracht bestaat uit de eenheden A en C (C verving de eenheid B). Essent meldt dat de oudere eenheid A (640 MW) al eind 2013 in de mottenballen werd gedaan. Samen is dat dus 1.945 MW.

De Claus C ging in juni 2012 aan na een grote modernisering, die EUR 1 mrd kostte. Een maand later ving Energeia al geluiden op dat de centrale buitenspel stond.

Hoe lang de centrale in de mottenballen verdwijnt is niet bekend. Pas als de centrale weer rendabel kan draaien, gaat hij aan. Essent, dat moeder RWE negatieve resultaten bezorgt, merkt wel op: “Uit de gunstige ligging dicht bij de Belgische grens zouden nieuwe kansen voor Claus C en A kunnen voortvloeien.” Onlangs stelde de RWE-dochter al dat de centrale aan het Belgische net zou kunnen leveren, om aan de Nederlandse overcapaciteit te kunnen ontsnappen. Dat klinkt mooi, maar is niet zomaar een haalbare kaart.

Welke centrale draait wordt bepaald door stroomvraag en vervolgens door de merit-order: centrales met het beste financieel rendement komen als eerste aan bod en hoe lager dit rendement hoe later een centrale aan bod komt. Gasgestookte centrales staan er niet best voor in dat opzicht: steenkool is relatief goedkoop en omdat er veel opgesteld vermogen is staan gascentrales meestal duimen te draaien.

“Een beperkt aantal draaiuren in combinatie met zeer lage groothandelsprijzen bieden geen mogelijkheden voor een economisch rendabele bedrijfsvoering”, aldus Essent deze woensdag in een verklaring. Daarom wordt de centrale uitgezet op zo’n manier dat hij “niet meer ter beschikking van de elektriciteitsmarkt” staat. Dat impliceert dat hij in geen geval meer aan springt, ook niet als Claus bij een bepaalde piekvraag even zou kúnnen draaien.

De Clauscentrale in Maasbracht. (Bron: Essent)