Direct naar inhoud

Nettarieven: zwaardere lasten, onzekere schouders — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 10 juni 2024

Twee jaar achtereen verdubbelden de nettarieven voor aansluitingen op het hoogspanningsnet. De kans is groot dat elektrificatie door de hoge netkosten afgeremd wordt, aanvullend op de problemen met netcongestie en de pro-aardgas keuzes uit het Hoofdlijnenakkoord. Het gevolg is dat de hogere elektriciteitsnetkosten door minder en kleinere elektriciteitsaansluitingen dan verwacht moeten worden opgebracht. Dit zou een spiraal naar beneden kunnen betekenen voor elektrificatie. Actie van de politiek is nodig.

De netkosten zijn de afgelopen jaren explosief gestegen, met twee jaar achtereen een verdubbeling van de tarieven voor aansluitingen op het hoogspanningsnet en een iets lagere doch stevige stijging voor aansluitingen op het midden- en laagspanningsnet. Deze extreme trend zet volgens TenneT in 2025 en 2026 gelukkig niet door. Na deze pauze dreigt echter weer een zeer forse stijging te komen, mede door de uitbouw van het net tegen congestie en voor wind op zee.

Nog geen abonnee? Abonneer u op Energeia Energienieuws en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot energeia.nl
  • Toegang tot het online archief met ruim 70.000 artikelen
  • Dagelijks de belangrijkste headlines per e-mail
  • Tweewekelijkse online uitgave Trilemma

 

Of log in via onderstaande knop: