Direct naar inhoud

Tuinders kunnen weer CO2 aftappen bij Ocap, maar levering is krap — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 25 mei 2016
De inhoud van dit artikel is gemigreerd. Lijkt er iets mis te gaan, of onderdelen te missen? Neem dan contact met ons op.

Glastuinders in Zuid- en Noord-Holland die zijn aangesloten op het netwerk van Ocap kunnen sinds deze week weer rekenen op CO2-levering. Dit meldt Ocap deze woensdag. Nadat de bronnen voor broeikasgas, Shell en Abengoa in Rotterdam, begin van de maand allebei werden stilgelegd moesten tuinders het plots zonder CO2 doen.

De CO2-levering is nu sneller hervat dan Ocap had verwacht. De fabriek van Abengoa Bioenergy ligt nog steeds stil, na een faillissement. Maar de installatie van Shell Pernis startte dankzij “extra inspanningen” van Shell een week eerder dan verwacht weer op. Hierdoor kunnen de CO2-behoeftige glastuinders weer kooldioxide aftappen. Dit gas hebben ze, zeker nu in de zomerperiode, nodig voor van de groei van hun planten.

Abengoa ligt is in afwachting van een eventuele verkoop nog voor onbepaalde tijd stil. Daardoor zal de krapte in de CO2-voorziening nog even aanhouden, meldt Ocap. Is er op dit moment wel genoeg? Bij Ocap laat woordvoerder Robert Jan Pabon deze woensdagmiddag weten: “Er is weer voor alle tuinders CO2, maar hoeveel hangt af van het weer. Vandaag is het bewolkt en fris, dan is er wel genoeg om iedereen de gecontracteerde hoeveelheid te leveren. Maar als het beter weer wordt, zal er niet genoeg zijn als Abengoa niet levert.”

Ocap benadrukt daarom dat het nodig is en blijft om verbreding van CO2-bronnen te organiseren. Directeur Jacob Limbeek van Ocap liet begin van de maand, na het stilvallen van CO2-levering, aan Energeia weten dat hij daarbij denkt aan zowel grote als kleinere (industriële) bronnen. Ocap wil samen met de brancheorganisatie LTO Glaskracht “bij de politiek en de CO2 producerende industrie aandringen op verdere samenwerking om de randvoorwaarden te scheppen voor bevordering van CO2-hergebruik”.