Direct naar inhoud

Twee jaar na de gascrisis — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 27 mei 2024

In eerste instantie is de gascrisis van 2022, toen na het verminderen van de Russische gasexport naar Europa de Europese gasprijs tot ongekende hoogte opliep, opgelost door marktwerking. Extreme prijzen leidden tot een toename van de LNG-import (en gelukkig was er een ruime LNG-importcapaciteit!) en een afname van de gasvraag. Prijsplafonds werkten eerder tegen dan mee, maar waren onvermijdelijk gezien de grote gevolgen voor mensen en bedrijven. De voortschrijdende energietransitie hielp, maar is iets van decennia en niet van jaren, laat staan maanden.

Dit alles, plus de directe aanleiding voor de crisis, het gebruik van gas als wapen door Rusland, staat allemaal duidelijk op het netvlies. Maar er zijn ook ontwikkelingen rondom deze crisis die, om wat voor reden dan ook, minder duidelijk op de radar staan. Daarover gaat dit artikel.

Nog geen abonnee? Abonneer u op Energeia Energienieuws en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot energeia.nl
  • Toegang tot het online archief met ruim 70.000 artikelen
  • Dagelijks de belangrijkste headlines per e-mail
  • Tweewekelijkse online uitgave Trilemma

 

Of log in via onderstaande knop: