Direct naar inhoud

Verdeelstation Diemen genoemd bij bomdreigement, celstraf voor dader — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 30 mei 2016
De inhoud van dit artikel is gemigreerd. Lijkt er iets mis te gaan, of onderdelen te missen? Neem dan contact met ons op.

De rechtbank Amsterdam heeft drie jaar cel opgelegd aan een man die zich onder meer schuldig heeft gemaakt aan het sturen van terroristische dreigementen uit naam van IS. Via een mail aan media stelde hij vorig jaar op vijf locaties een bom te laten ontploffen als hij niet EUR 10 mln zou krijgen. Eén van die vijf vermeende doelwitten was het “energieverdelingsnetwerk” in Diemen, blijkt uit een deze maandag gepubliceerde uitspraak.

De rechter achtte de verdachte schuldig en strafbaar aan bedreiging met een terroristisch misdrijf, poging tot afpersing en ook aan bezit van veel kinderpornografisch materiaal dat op zijn laptop werd ontdekt. De opgelegde celstraf van drie jaar wordt opgelegd met aftrek van de tijd die de man al vastgehouden werd. De eis van de officier van justitie was dat de man veroordeeld zou worden tot een gevangenisstraf van vijf jaar, met aftrek van het voorarrest.

Op 13 juli 2015 stuurde de man een mail aan Nu.nl, NOS en AT5. Daarin stond: “In naam van Allah Akbar. Zoals u weet is er recent een grote hoeveelheid semtex [explosieve stof, red.] en ontstekers door ons gestolen in Frankrijk. Ik meld u dat wij deze explosieven afgelopen weekend hebben geplaatst op 5 locaties in Nederland.” Het zou gaan om de locaties Delta Lloyd, ABN Amro, Belastingdienst Amsterdam, energieverdelingsnetwerk in Diemen en een niet nader genoemde ‘kindvriendelijke plek’.

EUR 10 mln werd geëist, af te geven onder een bepaald viaduct. “Is het er niet: Kaboom! Is het er wel dan krijgt u van ons te horen waar de 5e locatie is”, stond in de mail. Wij onderhandelen niet, er zijn al genoeg strijders verloren gegaan. IS”. Een mailwisseling met een politie-onderhandelaar volgde over de geclaimde bomdreiging (niets in de uitspraak doet vermoeden dat die dreiging reëel was).  

Via onderzoek werd het mailadres ontdekt van waaraf het dreigement was verstuurd. Dat adres was van de vriendin van de nu veroordeelde verdachte. De politie ontdekte dat niet zij maar haar vriend de mail gestuurd moest hebben. De man zat toen in Nanning, China. Op 21 juli 2015 is is bij aankomst vanuit China op Schiphol aangehouden. Zijn laptop en smartphone werden in beslag genomen. Dit leverde het bewijs dat de man de daadwerkelijke gebruiker was van de laptop en dat hij bij het betreffende mailaccount kon.

De informatie op de laptop legde ook zoekacties bloot op de trefwoorden: maximale straf, terrorisme en dreiging. Net als gebruikte woorden in het mailcontact met de politie-onderhandelaar waaronder: energieverdelingsnetwerk, explosieven, speurhond, schietbaan, kaboomkaboom en beloofde paradijs. Ook de mailadressen van media en politie doken op. Ontdekt werd ook dat de verdachte op 13 juli 2015 had ingelogd op een website om het mailaccount te resetten, zodat het dreigement aan onder andere het energieverdelingsnetwerk Diemen -bekend als gevolg van een megastroomstoring in maart 2015– ontraceerbaar zou worden.

De verdachte ontkende de dreigmail te hebben geschreven en verstuurd en met de politie te hebben onderhandeld. In de deze maandag gepubliceerde gerechtelijke uitspraak staat: “Het is heel goed mogelijk, aldus verdachte, dat een ander of anderen dit heeft of hebben gedaan.” De rechter achtte dit “dermate onwaarschijnlijk” dat deze mogelijkheid als “volstrekt onaannemelijk” werd afgeserveerd. “Het namens IS dreigen met bomaanslagen is een ernstig feit dat, zeker na de aanslagen in Parijs van januari 2015 [de aanslag op Charlie Hebdo, red.], onrust en gevoelens van onveiligheid in de samenleving veroorzaakt”, oordeelde de rechtbank. “Deze feiten hebben dan ook een ontwrichtend karakter, zeker in een tijd dat er veel terroristische dreigingen zijn en daadwerkelijk zware terroristische aanvallen worden gepleegd.”