Direct naar inhoud

D66 en VVD: €150 mln voor vergroening kleine bedrijven — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Gepubliceerd op: 3 juli 2023

Regeringspartijen D66 en VVD vragen het kabinet om €150 mln te steken in een garantiefonds voor microfinanciers. Het fonds kan goedkope leningen verstrekken waarmee kleinere ondernemers kunnen investeren in duurzaamheid. Dat gebeurt nu te weinig omdat kleine bedrijven hiervoor niet terechtkunnen bij banken.

Veel kleine ondernemers willen overstappen op elektrische bedrijfsauto’s, maar hebben moeite met de financiering. (Foto: Eugene Winthagen/ANP)

“Wij zien een ruime meerderheid in de Kamer voor dit voorstel”, zegt D66-Kamerlid Romke de Jong. Hij dient donderdag met VVD’er Thierry Aartsen de motie in, die het voor kleine ondernemers haalbaar moet maken om te investeren in vergroening van hun bedrijf.

“Veel MKB’ers willen dat wel, maar kunnen dit niet omdat ze er de middelen niet voor hebben”, zegt De Jong. Kleine bedrijven maken nu nauwelijks gebruik van groene subsidies, meldde het FD onlangs. Ondernemers krijgen deze subsidies pas als ze de investering al hebben gedaan, en moeten die dus voorfinancieren. Daar is niet iedereen toe in staat.

Duurdere kredieten

Ook van de bestaande borgstelling MKB-krediet Groen profiteren kleine bedrijven niet, heeft het Kamerlid gemerkt. “Wij dachten dat dit veel problemen zou oplossen, maar hoorden van de minister dat er nul aanvragen waren van kleine bedrijven.” De vaste kosten maken kleine leningen in deze regeling duur. Bovendien hebben kleine bedrijven óf geen bankrelatie óf de lening die zij nodig hebben is te klein voor de bank.

Ze zijn daarom aangewezen op duurdere kredieten van alternatieve financiers, zoals crowdfunders of leasemaatschappijen. Hun rentetarieven stijgen daarmee al snel naar 10%, en zakelijke flitskredieten zijn nog veel duurder. “Als een bakker een kleine lening wil om van het gas af te gaan, dan loopt de rente heel hard op.”

De D66’er ziet dat het een kredietverstrekker als Qredits in de provincie Overijssel wel lukt om met een kleine overheidsbijdrage leningen tot €50.000 te geven tegen een lage rente van 2,5%. “Daarom willen we een fonds voor microfinanciering. Laat het ministerie nu tempo maken.”

Hand op de knip

Pieter Scholten, eigenaar van het Haagse transportbedrijf Easy2send, zou met een garantiefonds geholpen zijn. Hij bedankte voor een lening bij zijn huisbank om een elektrische bestelbus te leasen. “Niet alleen was de rente hoger dan voor een brandstofauto, maar ik moest met mijn werkmaatschappij én de holding meetekenen. Dat ga ik niet doen. Dat is mijn pensioen. Als het misgaat, ben ik alles kwijt.”

Scholten, ook voorzitter van de Haagse afdeling van MKB-Nederland, merkt dan ook dat kleine bedrijven niet in verduurzaming gaan investeren. “Ze houden de hand op de knip.” Een garantiefonds of een MKB-bank zou helpen, denkt de ondernemer. “De meeste grootbanken lenen niet uit onder de €250.000, omdat dit ze te veel kost.” De bestelbus heeft de ondernemer wel aangeschaft, maar dat kon alleen doordat bedrijven elkaar financieren.

Belangenorganisatie MKB-Nederland juicht het toe dat de Tweede Kamer actie onderneemt voor de financiering van verduurzaming door MKB-bedrijven. “Wij zijn positief over de motie over het garantiefonds. Wij verwachten dat financiers met dit fonds in staat zijn een vier keer zo hoog bedrag aan financiering te verstrekken.”

Bancaire financiering is volgens de organisatie voor MKB-bedrijven sowieso vaak een probleem. “En dat geldt nog sterker voor hun verduurzamingsplannen, omdat die — voor de bank — vaak niet direct of onvoldoende rendement opleveren. Daar is dus meer nodig.”

Rentesubsidie

De MKB-organisatie zegt ook warm voorstander te zijn van een snelle landelijke opschaling van de duurzaamheidslening die Qredits aanbiedt in Overijssel. “Met een subsidie van de provincie hebben ze daar de rente laag kunnen houden. Er is bij het MKB grote behoefte aan betaalbare financiering voor verduurzaming en het is cruciaal dat daarvoor meer mogelijkheden komen.”

Met de goedkope leningen zijn in Overijssel inmiddels 65 ondernemers geholpen, zegt André Dolsma van Qredits. Dan gaat het om leningen van gemiddeld €35.000 tot €40.000 voor zonnepanelen, warmtepompen, isolatie of elektrisch vervoer. De rente kan 2,5% zijn doordat de provincie de rente subsidieert. Anders is de rente zo’n 9,75%.

Met alleen een garantiefonds kan Qredits niet zo’n lage rente aanbieden, zegt Dolsma. Dat kan alleen als het Rijk de rente landelijk subsidieert, net als de provincie Overijssel nu doet. “Met €25 mln subsidie kunnen wij €110 mln aan leningen verstrekken. Dan kun je zo’n 3000 kleine ondernemers helpen en heb je behoorlijke impact.”