Direct naar inhoud

De Week van Energeia, met onder meer de plofkippen van de energietransitie

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 30 september 2022

De Week van Energeia is een nieuw initiatief van Energeia en dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld. Deze week zoomen we in op de elektrificatie van de gebouwde omgeving, maar is er natuurlijk ook aandacht voor de sabotage van Nord Stream en de termijn waarop Nederlandse energieleveranciers hun tariefwijzigingen bekend moeten maken.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Elektrificatie van de verwarming in huishoudens is jarenlang aangeprezen, maar nu de gasprijzen de lucht in stijgen, plaatsen experts daar een belangrijke kanttekening bij. Als Nederlanders massaal straalkachels kopen en die aanzetten, dan “smelt het net”, stelde Hans-Peter Oskam van Netbeheer Nederland maandag bij Energeia’s Energy Tour. In de podcaststudio legt Energeia’s redacteur Gebouwde Omgeving Katrijn de Ronde uit wat daarachter steekt.

Aangezien Katrijn bovendien de retailsector in haar portefeuille heeft, wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om haar te bevragen over de ophef rond de energietarieven. Waar minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten samen met de Autoriteit Consument en Markt volhoudt dat nieuwe tarieven dertig dagen van tevoren moeten worden aangekondigd, staan de leveranciers op het punt dat dit nergens in de wet is opgenomen en dat tien dagen vooraf informeren voldoende op tijd is. Na het opnemen van de podcast werd duidelijk dat Essent als eerste leverancier toegeeft aan de lezing van de overheid, en ook Eneco doet dat inmiddels.

Ook de sabotage van Nord Stream komt aan bod in De Week van Energeia. De beschadiging van de gaspijpleidingen is een harde wake-up call voor Europa. De Europese landen hadden zich weliswaar vast voorgenomen van Rusland als gasleverancier weg te bewegen, maar een definitieve streep door de fysieke infrastructuur zorgt voor verdieping van het conflict. Ook realiseren de lidstaten zich plotseling hoe kwetsbaar andere onderzeese verbindingen zijn, niet in de laatste plaats de gasverbindingen met Noorwegen.

Van links naar rechts Wouter Hylkema, Katrijn de Ronde en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

Dit en meer hoort u deze vrijdag in de nieuwste podcastaflevering. Wij hopen met deze nieuws-podcast, die is gericht op u als lezer maar om te beginnen ‘buiten de betaalmuur’ beschikbaar komt, tegemoet te komen aan de wens die veel abonnees hebben geuit om wekelijks in de auto, tijdens het hardlopen of onder het strijken bijgepraat te worden over het relevante energienieuws. Laat ons weten wat u ervan vindt! U kunt ons bereiken op podcast@energeia.nl.

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.