Direct naar inhoud

Een bankrekening voor emissierechten

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 6 juli 2022

Het CO₂-emissiehandelssysteem zadelt ETS-bedrijven op met een boel werk: zij meten, monitoren, verifiëren en rapporteren hun CO₂-uitstoot. Deze boekhouding wordt steeds nauwkeuriger en uitgebreider. Logisch: het gaat om steeds meer geld. Hierover vertellen Maaike Breukels, hoofd emissierechten bij de NEA, en Tilly de Bie, milieuadviseur bij Tata Steel.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

De energietransitie is volop gaande, en even hard woeden er een industrietransitie en een grondstoffentransitie. In Europa kiest elk land zijn eigen weg in deze veranderende wereld, maar ook vanuit Brussel is er sturing. Het belangrijkste onderdeel van het Europese klimaatbeleid is het emissiehandelssysteem (ETS). Een marktsysteem voor duizenden bedrijven dat een plafond (cap) zet op CO₂-uitstoot, en via verhandelbare rechten zorgt dat de uitstoot die wel nog plaatsvindt wordt beprijsd (trade).

Elke drie weken komt een nieuwe Carbon Podcast online. In tien afleveringen neemt Tijdo van der Zee u mee op zijn zoektocht naar de ontstaansgeschiedenis van het emissiehandelssysteem ETS, bijgestaan door Jos Cozijnsen (Climate Neutral Group) en Chris Guth (Engie). Dompel u onder in de steeds relevantere wereld van emissierechten en luister elke drie weken naar de Carbon Podcast!

Abonneer u nu meteen bij Spotify of Apple, en luister elke drie weken naar de Carbon Podcast.