Direct naar inhoud

Emissierechten voor huizen en kantoren

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 31 augustus 2022

Ook de gebouwde omgeving gaat eraan geloven en valt vanaf 2026 onder een nieuw op te zetten CO₂-emissiehandelssysteem. Een voorstel van de Europese Commissie is nu onderwerp van discussie in het Europees Parlement en de Raad. Milieueconomen Sander de Bruyn van CE Delft en Corjan Brink van het PBL schetsen de contouren en bespreken de kansen en obstakels van dit nieuwe ETS.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

De energietransitie is volop gaande, en even hard woeden er een industrietransitie en een grondstoffentransitie. In Europa kiest elk land zijn eigen weg in deze veranderende wereld, maar ook vanuit Brussel is er sturing. Het belangrijkste onderdeel van het Europese klimaatbeleid is het emissiehandelssysteem (ETS). Een marktsysteem voor duizenden bedrijven dat een plafond (cap) zet op CO₂-uitstoot, en via verhandelbare rechten zorgt dat de uitstoot die wel nog plaatsvindt wordt beprijsd (trade).

Elke drie weken komt een nieuwe Carbon Podcast online. In tien afleveringen neemt Tijdo van der Zee u mee op zijn zoektocht naar de ontstaansgeschiedenis van het emissiehandelssysteem ETS, bijgestaan door Jos Cozijnsen (Climate Neutral Group) en Chris Guth (Engie). Dompel u onder in de steeds relevantere wereld van emissierechten en luister elke drie weken naar de Carbon Podcast!

Abonneer u nu meteen bij Spotify of Apple, en luister elke drie weken naar de Carbon Podcast.