Direct naar inhoud

Fit for 55: het emissieplafond zakt nog sneller

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 4 mei 2022

Het CO₂-emissiehandelssysteem gaat een nieuwe fase in, nu met het Europese Fit for 55-pakket het emissieplafond nog sneller zakt. Hoe acteert het bedrijfsleven in de wetenschap dat er in 2040 geen enkel emissierecht meer zal worden uitgegeven? Te gast aan tafel bij Tijdo van der Zee zijn Reyer Gerlagh, professor Economie aan de Tilburg University en Corneel Lambregts, lobbyist voor de VNP, de vereniging van Nederlandse papier- en kartonfabrieken.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

De energietransitie is volop gaande, en even hard woedt er een industrietransitie en een grondstoffentransitie. In Europa kiest elk land zijn eigen weg in deze veranderende wereld, maar ook vanuit Brussel is er sturing. Het belangrijkste onderdeel van het Europese klimaatbeleid is het emissiehandelssysteem (ETS). Een marktsysteem voor duizenden bedrijven dat een plafond (cap) zet op CO₂-uitstoot, en via verhandelbare rechten zorgt dat de uitstoot die wel nog plaatsvindt wordt beprijsd (trade).

Elke drie weken komt een nieuwe Carbon Podcast online. In tien afleveringen neemt Tijdo van der Zee u mee op zijn zoektocht naar de ontstaansgeschiedenis van het emissiehandelssysteem ETS, bijgestaan door Jos Cozijnsen (Climate Neutral Group) en Chris Guth (Engie). Dompel u onder in de steeds relevantere wereld van emissierechten en luister elke drie weken naar de Carbon Podcast!

Abonneer u nu meteen bij Spotify of Apple, en luister elke drie weken naar de Carbon Podcast.