Direct naar inhoud

Geen blackout of brownout, maar wel meer drukte op het elektriciteitsnet

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 23 september 2022

De Week van Energeia is een nieuw initiatief van Energeia en dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een kwartier bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld. Deze week veel Prinsjesdagnieuws, en de leveringszekerheid op het elektriciteitsnet.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

De tweede aflevering van De Week van Energeia staat bol van maatregelen die op de derde dinsdag van september naar buiten kwamen. Uiteraard komt het veelbesproken prijsplafond langs, net als de extra belasting die mijnbouwbedrijven mogen gaan betalen om dit (deels) te financieren. De flink naar boven bijgestelde kosten voor het vullen van de gasbergingen zijn onderwerp van gesprek, evenals de kapitaalinjectie van €500 mln in netbeheerder Stedin en het einde van de Opslag Duurzame Energieproductie (ODE), die opgaat in de energiebelasting.

Met Energeia-redacteur David Duijnmayer gaan presentator Ilse Akkermans en co-host Wouter Hylkema de diepte in over de leveringszekerheid op het elektriciteitsnet. Wat zijn de gevolgen van de energiecrisis voor het elektriciteitssysteem? De kans op een blackout wordt er volgens hoogspanningsnetbeheerder Tennet niet groter op, zelfs niet als gascentrales afgeschakeld moeten worden bij een fysiek gastekort. Maar hoge gasprijzen kunnen wel de congestieproblemen op het elektriciteitsnet versterken, doordat bedrijven sneller willen inzetten op elektrificatie en batterijopslag.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, David Duijnmayer en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

Wij hopen met deze nieuws-podcast, die is gericht op u als lezer maar om te beginnen ‘buiten de betaalmuur’ beschikbaar komt, tegemoet te komen aan de wens die veel abonnees hebben geuit om wekelijks in de auto, tijdens het hardlopen of onder het strijken bijgepraat te worden over het relevante energienieuws. Laat ons weten wat u ervan vindt! U kunt ons bereiken op podcast@energeia.nl.

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.