Direct naar inhoud

Geestelijk vader ETS over de toekomst van emissiehandel

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 2 november 2022

In deze afsluitende aflevering van de Carbon Podcastserie blikt Jos Delbeke, geestelijk vader van het ETS, terug én vooruit. Is het Europese CO₂-emissiehandelssysteem een succes? En hoe ziet de toekomst van emissiehandel eruit?

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke drie weken naar de Carbon Podcast.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

De energietransitie is volop gaande, en even hard woeden er een industrietransitie en een grondstoffentransitie. In Europa kiest elk land zijn eigen weg in deze veranderende wereld, maar ook vanuit Brussel is er sturing. Het belangrijkste onderdeel van het Europese klimaatbeleid is het emissiehandelssysteem (ETS). Een marktsysteem voor duizenden bedrijven dat een plafond (cap) zet op CO₂-uitstoot, en via verhandelbare rechten zorgt dat de uitstoot die wel nog plaatsvindt wordt beprijsd (trade).

Elke drie weken komt een nieuwe Carbon Podcast online. In tien afleveringen neemt Tijdo van der Zee u mee op zijn zoektocht naar de ontstaansgeschiedenis van het emissiehandelssysteem ETS, bijgestaan door Jos Cozijnsen (Climate Neutral Group) en Chris Guth (Engie). Dompel u onder in de steeds relevantere wereld van emissierechten en luister elke drie weken naar de Carbon Podcast!