Direct naar inhoud

Goud geld verdienen met emissierechten?

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 21 september 2022

Handelshuizen verdienen goud geld met emissierechten. ETS-bedrijven zien dit met lede ogen aan en betichten handelaren ervan de markt te verpesten. Maar is dat terecht? Hoogleraar financieel toezichtrecht aan de Vrije Universiteit Bart Joosen en emissiehandelsexpert Jos Cozijnsen van de Climate Neutral Group over de effecten van speculatie op de emissiehandelsbeurzen.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

De energietransitie is volop gaande, en even hard woeden er een industrietransitie en een grondstoffentransitie. In Europa kiest elk land zijn eigen weg in deze veranderende wereld, maar ook vanuit Brussel is er sturing. Het belangrijkste onderdeel van het Europese klimaatbeleid is het emissiehandelssysteem (ETS). Een marktsysteem voor duizenden bedrijven dat een plafond (cap) zet op CO₂-uitstoot, en via verhandelbare rechten zorgt dat de uitstoot die wel nog plaatsvindt wordt beprijsd (trade).

Elke drie weken komt een nieuwe Carbon Podcast online. In tien afleveringen neemt Tijdo van der Zee u mee op zijn zoektocht naar de ontstaansgeschiedenis van het emissiehandelssysteem ETS, bijgestaan door Jos Cozijnsen (Climate Neutral Group) en Chris Guth (Engie). Dompel u onder in de steeds relevantere wereld van emissierechten en luister elke drie weken naar de Carbon Podcast!

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke drie weken naar de Carbon Podcast.