Direct naar inhoud

PODCAST Hoe hoog is onze energierekening in 2035?

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 19 februari 2024

In 2035 is de elektriciteitsvoorziening in Nederland CO₂-neutraal, geldt er een CO₂-belasting voor de gebouwde omgeving en zijn veel huishoudens van het gas af. Wat doet dit, en andere verschuivingen in de energiemix met onze energierekening?

Abonneer u nu meteen bij SpotifyGoogle of Apple, en luister elke maand naar Voetnoten: taaie rapporten in drie kwartier uitgelegd.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

In deze aflevering van Voetnoten aandacht voor de energierekening en hoe die de komende jaren gaat veranderen. Ouillet ontleedt daarvoor alle onderdelen van de energierekening. Die splitst ze op in de kosten die samenhangen met het verbruik en waar dus invloed op kan worden uitgeoefend door bijvoorbeeld te isoleren of zonnepanelen te installeren. Dan gaat het over de prijs voor elektriciteit, gas en warmte bijvoorbeeld. En de vaste kosten, zoals de netbeheerkosten. Aan het einde van de rit blijkt dat de energierekening net als in 2023 hoog blijft.

Energierapporten zijn verplichte kost voor iedereen die de energietransitie wil begrijpen. Maar waar haal je de tijd vandaan om die studies tot aan de voetnoten door te lezen? Daar heeft Energeia de oplossing voor: Voetnoten, de podcast waarin complexe rapporten, studies en droge teksten helder en begrijpelijk worden besproken door energiedeskundige Laetitia Ouillet en Sabine Sluijters.

De vraag is natuurlijk of het zin heeft om voorspellingen te doen hoe de energierekening er over ruim tien jaar uit zal zien. Toch is het rapport waardevol, vindt Ouillet. “Het laat heel mooi zien dat de energierekening in 2022 en 2023 hoog was vanwege de markt. Maar in 2035 is de energierekening hoog door de maatregelen die zijn genomen voor de energietransitie.” En dat pakt niet per se rechtvaardig uit. Want zoals het er nu uitziet hebben in 2035 huishoudens met een goed geïsoleerde woning met een dak vol zonnepanelen en een individuele warmtepomp de laagste energierekening.

Voor deze aflevering is ook gebruikgemaakt van de monitor consumentenmarkt Energie van de Autoriteit Consument & Markt en het artikel De energierekening januari 2024 van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Correcties & Aanvullingen
Dit artikel is aangevuld op 19 februari 2024, om 11.12 uur. In de podcast (circa minuut 39) wordt gesproken over de netbeheerskosten elektriciteit. Deze drukken de sprekers uit in € per kWh, het betreft echter een bedrag per aansluiting. De oorspronkelijk informatie was afkomstig uit het Berenschotrapport (blz. 10).

Delen op sociale media