Direct naar inhoud

PERSONALIA Personeelswisselingen in de energiesector — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 4 mei 2018

In deze rubriek geeft de redactie van Energeia Energienieuws een overzicht van relevante personeelswisselingen, gewonnen prijzen, promoties en ander persoonsgebonden nieuws uit de energiesector.

Annie Krist (Foto: Reyer Boxem/Hollandse Hoogte)

Annie Krist, CEO van gasgroothandelsbedrijf Gasterra, is half april toegetreden tot de raad van commissarissen van Stedin Groep. Zij volgt Tineke Bahlmann op, die sinds 2012 in de RVC zat. Bahlmann is emeritus hoogleraar bedrijfseconomie aan de Universiteit Utrecht. Naast Krist bestaat de raad van commissarissen van Stedin nu uit Pieter Trienekens, Dick van Well, Jules Kortenhorst en Theo Eysink. Krist was eerder directeur van Gasunie Transport Services (GTS). Zij studeerde geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Henk Lagerweij met lintje (Bron: Lagerweij)

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen is Henk Lagerweij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Lagerweij ontving de onderscheiding uit handen van de Barneveldse burgemeester Asje van Dijk voor zijn jarenlange pionierswerk in de windenergie. Lagerweij stond aan de basis van de windindustrie in Nederland. Zijn passie was en is om “de wind te vangen en om te zetten in nuttige energie”, schrijft zijn gelijknamige bedrijf in een toelichting op zijn lintje. “Als een van de eerste in de wereld ontwikkelde en bouwde hij een windturbine die stroom kon leveren aan het elektriciteitsnet. In de jaren zeventig waren dat nog kleine turbines die ternauwernood voor één huishouden stroom opwekten.”

Frans den Houter (Foto: BAM/Isabel Nabuurs)

Met Frans den Houter krijgt BAM Groep op 1 augustus niet alleen een nieuwe financiële man in huis, maar ook een ingenieur die ervaring heeft met de aansturing van complexe projecten. In de projectenbusiness die de bouw nu eenmaal is -en met de zeperd van BAM bij de nieuwe zeesluis van IJmuiden in het achterhoofd- geen overbodige luxe. Dat schreef eerder deze week Het Financieele Dagblad over de nieuwe CFO van BAM. Den Houter is afkomstig van Heerema Marine Contractors, waar hij ook CFO was. Zijn vertrek daar werd eind vorige maand afgedaan met een eenregelig persbericht. Den Houter volgt Thessa Menssen op, die “in goed overleg” vertrekt bij BAM Groep.

Jeroen Koot (Bron: CEG)

Jeroen Koot is per 1 mei 2018 de nieuwe CEO van Clean Electricity Generation (CEG), en neemt daarmee de verantwoordelijkheid op zich “voor de strategische uitbouw van de onderneming”, aldus het bedrijf. Huidig CEO Erik Huis zal als partner en asset manager van grootaandeelhouder Momentum Capital betrokken blijven. Energeia berichtte recent over de plannen van CEG om binnen een internationaal partnerschap biokoolfabrieken te willen gaan bouwen. Biokolen zijn getorrificeerde -geroosterde- houtpellets die vrijwel probleemloos steenkool kunnen vervangen. Koot heeft volgens zijn nieuwe werkgever ruime ervaring als directeur bij middelgrote- en grote ondernemingen waarvan het meest recent een herstructurering en succesvolle verkoop van BioMCN door Waterland aan het Egyptische chemieconcern OCI.

Ronn Andriessen (Foto: Solliance)

Ronn Andriessen is per 1 april ad interim directeur van Solliance Solar Research. Solliance is een Nederlands-Duits-Belgische samenwerking van kennisinstituten als TNO en technische universiteiten. De organisatie is opgericht in 2010 en doet onderzoek naar ontwikkeling en productie van dunne-filmzonnepanelen, mede gefinancierd door bedrijven op zoek naar nieuwe commerciële mogelijkheden. De Nederlandse vestiging bevindt zich op de High Tech Campus in Eindhoven. Andriessen -chemicus van huis uit- werkt al twintig jaar aan de ontwikkeling van dunne-filmzonnecellen. Eerst bij Agfa, vervolgens bij Holst Centre en sinds 2012 bij Solliance, aanvankelijk als programma manager. Hij neemt de functie over van Huib van den Heuvel die zich gaat richten op de lancering van de eerste Solliance spin-off: Solarge, dat zich richt op de ontwikkeling van zonnepanelen geïntegreerd in daken.

Freddy Verweij (Foto: Eneco Groep)

Energieleverancier Oxxio heeft voor zijn chatbot O. een publieksprijs gewonnen bij de Webby Awards, een jaarlijks prijzenfestijn voor de beste websites en aanverwante digitale producten, zoals apps. De chatbot van Oxxio kreeg de meeste stemmen in de categorie ‘Messaging & Bots’. Energiebuddy O. is een “digitale medewerker” waar klanten 24 uur per dag vragen aan kunnen stellen. Freddy Verweij, commercieel manager Oxxio, is erg blij met de internationale prijs: “Onze bot wordt steeds slimmer en kan steeds complexere gesprekken voeren. Deze prijs laat zien dat we met onze app only strategie en digitale ontwikkelingen voorop lopen in de markt”, aldus Verweij.

Thomas Rau (Foto: Roger Dohmen)

Architect Thomas Rau is de trotse winnaar van de ABN Amro Duurzame 50 2018, de prijs voor de persoon die volgens de jury het afgelopen jaar het meest heeft bijgedragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Rau versloeg Onno Dwars, directeur Ballast Nedam Development en Michel Baars, eigenaar van New Horizon Urban Mining, een bedrijf dat waarde haalt uit te slopen bedrijven. Rau ontwierp onder andere het duurzame kantoorgebouw van netwerkbedrijf Alliander in Duiven.

De Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie, VNCI, heeft de gelederen versterkt met een nieuwe adviseur public affairs, Paul Nedermeijer, en een nieuwe adviseur communicatie, Caroline Piet. De reden voor de versterking is de grote maatschappelijke aandacht voor thema’s die ook bij de chemische industrie hoog op de agenda staan. Het gaat dan met name om energie en klimaat. Nedermeijer heeft eerder gewerkt bij de Goede Doelen Loterijen en de Groene11, Piet was werkzaam als zelfstandig adviseur.

Uwe Tigges (Foto: HH/dpa)

De raad van commissarissen van het Duitse energiebedrijf Innogy heeft op 24 april Uwe Tigges benoemd tot CEO voor een periode van drie jaar -tot 31 maart 2021. Tigges was sinds december 2017 al CEO ad interim na het plotselinge, gedwongen vertrek van de Nederlander Peter Terium. Terium werd verweten op onverantwoordelijke wijze een winstwaarschuwing te hebben afgegeven. Tigges was voordien binnen de directie verantwoordelijk voor personeelsbeleid. Deze taken worden overgenomen door het nieuw benoemde directielid Arno Hahn. Volgens president-commissaris Erhard Schipporeit is de benoeming van Tigges een signaal van “continuïteit en betrouwbaarheid”. “Ik ben ervan overtuigd dat hij het bedrijf in deze uitdagende tijden op een bedachtzame wijze zal leiden, ten voordele van werknemers, aandeelhouders en klanten”, aldus Schipporeit.

Hemmo Hemmes (Bron: LinkedIn)

Het bestuur van de Vereniging van Biomassa Ketel Leveranciers (NBKL) heeft Hemmo Hemmes benoemd als secretaris. Hij is daarmee de opvolger van Jan Wiesenekker. Hemmo is zelfstandig beleidsadviseur en ondersteunt overheden en bedrijven bij onderwerpen op het snijvlak van milieu en economie. Eerder werkte hij onder meer voor het ministerie van Economische Zaken, de Europese Commissie en de Kamer van Koophandel.

Ronald Zwart (Bron: PBE)

Ronald Zwart is sinds 1 mei de nieuwe directeur van Platform Bio-Energie (PBE). Hij is daarmee verantwoordelijk voor de uitvoering van de belangenbehartiging en de communicatie-activiteiten van de organisatie. Henk Wanningen is benoemd tot bestuursvoorzitter. De benoeming van Zwart is het gevolg van een “strategische heroriëntatie”, zegt PBE in een persbericht. Die heroriëntatie komt erop neer dat het Platform zijn positie wil “behouden en versterken” in een periode van snelle ontwikkelingen in het energie- en klimaatbeleid. Wanningen wordt opgevolgd door Fokke Goudswaard.