Direct naar inhoud

Personeelswisselingen in de energiesector — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 7 oktober 2022

In deze Personalia-rubriek geeft de redactie van Energeia Energienieuws een overzicht van relevante personeelswisselingen, gewonnen prijzen, promoties en ander persoonsgebonden nieuws uit de energiesector.

Marko Hekkert. (Foto: UU)

Marko Hekkert wordt de nieuwe directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De ministerraad heeft daar deze vrijdag mee ingestemd. De benoeming gaat in op 1 januari 2023. Hekkert is op dit moment hoogleraar Dynamics of Innovation Systems aan het Copernicus Institute of Sustainable Development van de Universiteit Utrecht. Eerder vervulde hij diverse management- en toezichtfuncties binnen en buiten de Universiteit Utrecht. Hij behaalde een doctoraaldiploma scheikunde en promoveerde aan de Universiteit Utrecht. Hekkert volgt Hans Mommaas op, die per 1 november vertrekt vanwege het aflopen van zijn benoemingstermijn.

Bas Eickhout. (Foto: GL)

Bas Eickhout leidt de afvaardiging van het Europees Parlement op de aanstaande klimaattop, volgende maand in Egypte. De milieucommissie van het parlement wil dat de EU tijdens top inzet op het instellen van een VN-programma voor het herstel van klimaatschade in ontwikkelingslanden. “Zo zorgen we ervoor dat de kosten van klimaatverandering eerlijker worden verdeeld en dat rijkere landen meebetalen voor de klimaatschade die zij elders veroorzaken”, zo zegt de Groenlinks-politicus. “De huidige overstromingen in Pakistan zijn daar een duidelijk voorbeeld van. Het land heeft nauwelijks bijgedragen aan klimaatvervuiling, maar betaalt wel de prijs voor de schade die andere vervuilers hebben veroorzaakt. Met zo’n fonds worden in ieder geval de kosten eerlijker verdeeld.”

Josja Roest. (Foto: Stedin)
Pieter Heeren. (Foto: Stedin)

Nieuw aangetreden in het public affairs-team van Stedin zijn Josja Roest en Pieter Heeren. Roest heeft hiervoor ruim zeven jaar gewerkt bij public affairskantoor Hague Corporate Affairs in Den Haag, waar hij de Energy Desk heeft opgezet. Roest zal zich bij netwerkbedrijf Stedin richten op de warmtetransitie, waterstof, groen gas en Europese wet- en regelgeving. Heeren is na een master global business & sustainability en het traineeprogramma van Stedin doorgestroomd naar de Public Affairs-afdeling van het netbedrijf.

Vincent Jansen (Foto: Rogier Boogaard/Hendriks)

Vincent Jansen is per 1 september gestart als directeur energie & duurzaam bij Hendriks Beheer, een werkmaatschappij van bouwbedrijf Hendriks. Tegelijkertijd is hij gestart als directeur bij vastgoedonderhoudsbedrijf Ariens in Nijmegen, wat eveneens valt onder moedermaatschappij Hendriks Bouw en Ontwikkeling. Jansen is nieuw bij Hendriks. De afgelopen tien jaar vervulde hij verschillende functies bij ingenieursbureau Sweco, waaronder business unit manager energy & sustainability. Daarvoor was hij onder meer werkzaam bij netbeheerder Liander en energiebedrijf Essent. Jansen studeerde bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit.

Martin van der Hout. (Foto: Greenport West-Holland)

Tuindersgebied Greenport West-Holland heeft een nieuwe programmaregisseur van het Energieakkoord gevonden in de persoon van Martin van der Hout. Zelfstandig tuinbouwkundig adviseur Van der Hout neemt de functie vanaf 1 januari komend jaar op zich. Hij volgt daarmee Nico van Ruiten op, die na zijn tijd als voorzitter van LTO Glaskracht die functie als eerste bekleedde. In het tuindersgebied, dat Oostland, Westland en Voorne-Putten omvat, wordt gewerkt aan warmtenetten om zo de CO₂-uitstoot te reduceren. Gewerkt wordt aan aansluiting op de regionale transportleiding WarmtelinQ, maar ook aan het aansluiten op de restwarmte van Unipers Roca-centrale. Ook aardwarmte is een belangrijke bron. Bekende geothermieprojecten in het gebied zijn bijvoorbeeld Trias Westland en Aardwarmte Vogelaer in Poeldijk. Van der Hout is geen onbekende als het gaat om geothermie. Tot twee jaar geleden was Van der Hout secretaris-generaal van de Dutch Association Geothermal Operators (Dago). Die organisatie is inmiddels samengegaan met Platform Geothermie tot branchevereniging Geothermie Nederland.

Hanne Buis. (Foto: Stedin)

Hanne Buis is tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders van netwerkbedrijf Stedin Groep herbenoemd als lid van de raad van commissarissen. Buis (1976) is sinds 1 juni 2022 COO en lid van de raad van bestuur van Schiphol Group. Daarvoor was ze algemeen directeur van Lelystad Airport en bekleedde ze verschillende functies bij luchthaven Schiphol. Sinds 2018 is zij commissaris bij Stedin, waar ze nu begint aan een tweede termijn van vier jaar. Naast Buis bestaat de raad van commissarissen uit Doede Vierstra (voorzitter), Annie Krist, Theo Eysink en Arco Groothedde.