Direct naar inhoud

Personeelswisselingen in de energiesector — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 16 december 2022

In deze Personalia-rubriek geeft de redactie van Energeia Energienieuws een overzicht van relevante personeelswisselingen, gewonnen prijzen, promoties en ander persoonsgebonden nieuws uit de energiesector.

Frans van de Noort. (Foto: Eneco)

Frans van de Noort vertrekt per 1 april 2023 als COO van Eneco. De raad van commissarissen liet deze week weten dat de RVC en Van de Noort “in goed overleg” dit besluit hebben genomen. Van de Noort was twaalf jaar werkzaam bij Eneco, waarvan de laatste zes jaar als COO. Bij de directiewijziging na de overname van Eneco door Mitsubishi in 2020, toen CEO Ruud Sondag het bedrijf verliet, behield Van de Noort zijn positie. Voor zijn aantreden als COO was Van de Noort lid raad van bestuur van Stedin en bekleedde binnen Eneco directiefuncties bij Eneco Solar, Bio & Hydro, Eneco Strategic Assets en Joulz. Van de Noort gaat nu “een volgende carrièrestap maken buiten Eneco”, aldus een gezamenlijke verklaring van de RVC en Van de Noort. Het bedrijf is inmiddels gestart met de zoektocht naar een opvolger.

Jan van der Meer. (Foto: provincie Gelderland)

Jan van der Meer keert na de provinciale verkiezingen van 15 maart volgend jaar niet terug in de politiek. De GroenLinks-politicus is op dit moment gedeputeerde bij de provincie Gelderland, belast met onder meer klimaat en energie. Na een carrière van zo’n dertig jaar in de politiek doet Van der Meer een stap terug, voorlopig althans. De in Nijmegen woonachtige politicus was in het verleden onder meer raadslid en wethouder in zijn eigen gemeente, warmteregisseur in de Metropoolregio Amsterdam en wethouder in Eindhoven. “Voor mij is het nu genoeg geweest”, zegt hij in een persverklaring. “Ik wil nu een bezinningspauze inlassen en bedenken op welke plek ik daarna meerwaarde kan en wil creëren.”

Daan de Haas. (Foto: Hallostroom)
Don van Arem. (Foto: Hallostroom)

Zonnepanelenverhuurder Hallostroom heeft de directie versterkt met twee nieuwe leden om de groeiplannen in goede banen te leiden. Daan de Haas is de nieuwe Chief Financial Officer en Don van Arem de nieuwe Chief Operating Officer. De Haas was eerder onder meer werkzaam als financieel directeur bij KiesZon en als business controller bij Greenchoice. Van Arem komt uit de financiële wereld waar hij ruime ervaring heeft met het onderhouden van klantrelaties. Hij komt over van Knab, waar hij de laatste drie jaar verantwoordelijk was voor de dienstverlening als, eveneens, COO. Hallostroom voorziet inmiddels ruim twaalfduizend huishoudens van zonne-energie door het verhuren van zonnepanelen, en zag vooral dit jaar het klantenbestand sterk groeien door de hoge energieprijzen. “Die onstuimige groei heeft wel tot gevolg gehad dat er operationeel extra uitdagingen waren en we niet alle klanten op de door ons gewenste wijze konden helpen”, aldus CEO Leslie Hogeveen bij de bekendmaking van de nieuwe benoemingen. Het bedrijf wil met de versterking van de directie “weer snel stappen maken” om de “ambitie om te groeien naar 100.000 klanten waar [te] maken”.

Jérôme Janssen. (Foto: Fastned)

Fastned heeft begin deze maand Jérôme Janssen benoemd als nieuw lid van de raad van commissarissen. Jérôme Janssen is co-hoofd infrastructuuraandeleninvesteringen bij Schroders Capital, dat in oktober van dit jaar een investering van €75 mln deed in het snellaadbedrijf. Janssen werkt sinds 2019 bij Schroders Capital, en was voorheen verantwoordelijk voor infrastructuurinvesteringen bij Crédit Agricole Assurances. Janssen heeft al twee commissariaten in portefeuille, en wel bij BelEnergia, een Europese groep voor hernieuwbare energie die zonne-, wind- en bioafvalprojecten ontwikkelt en exploiteert, en Autobahnplus A8, de particuliere concessiehouder van het snelweggedeelte A8 tussen München en Augsburg. De overige leden van de raad van commissarissen van Fastned zijn Bart Lubbers (voorzitter), Marije van Mens (vice-voorzitter) and Nancy Kabalt (lid).

Danny Benima. (Foto: Stedin)

CFO Danny Benima van Stedin is door de raad van commissarissen (RVC) van het bedrijf herbenoemd voor een periode van nog eens vier jaar. Benima begon 1 januari 2019 bij het netwerkbedrijf als financieel directeur en lid van de raad van bestuur, en mag nu tot eind 2026 op die positie blijven. Voordat hij naar Stedin kwam, werkte Benima als financieel directeur Zuid-Europa bij ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis. Daarvoor bekleedde hij diverse financiële functies bij multinational Stork.

Rob van der Horst. (Foto: Alliander)

Bij netwerkbedrijf Alliander is Rob van der Horst per 1 januari 2023 benoemd tot directeur New Business. Van der Horst werkt sinds 2016 bij Alliander als CEO van Entrnce, het online platform van Alliander voor energie-uitwisseling tussen zakelijke aanbieders en afnemers van energie. Sinds juli dit jaar was hij daarnaast ook clustermanager Digitale Oplossingen binnen de afdeling New Business.

Bernd Martens. (Foto: Lightyear)

Bernd Martens is per november begonnen als chief operating officer (COO) van zonne-autobouwer Lightyear. Martens heeft drie decennia ervaring in de autowereld. Hij werkte onder meer bij Mercedes-Benz, Volkswagen en Audi. Bij dat laatste bedrijf klom hij op tot lid van de raad van bestuur, waar hij verantwoordelijk was voor inkoop en IT. Lightyear is in november begonnen met de productie van de Lightyear 0. Martens zal zich onder meer bezighouden met het ontwerp en de productie van de Lightyear 2, dat het model voor de massa moet worden.

Ed Rooijakkers. (Foto: Gregor Servais/Techniek Nederland)

Ed Rooijakkers is benoemd tot directeur van de Stichting ter bevordering van Wetenschappelijk Onderwijs en Onderzoek in de Installatietechniek (WOI). De adviseur kan inmiddels bogen op dertig jaar ervaring met bouwinstallaties, waarbij hij zich focust op duurzaamheid en optimaal functionerende systemen. De taak van de stichting is om wetenschappelijk onderzoek voor de technieksector aan te zwengelen, zo is er bijvoorbeeld een leerstoel Building Services Innovation aan de TU Delft en de Fellow Installatietechniek aan de TU Eindhoven. De stichting werkt samen met andere kennispartners uit de installatiewereld om te zorgen dat die kennis ook daadwerkelijk verbreidt raakt onder de technici. Rooijakkers werkte jarenlang als timmerman, terwijl hij in de avonduren het VWO doorliep, natuurkunde studeerde aan de Universiteit Leiden en daarna verschillende toegepaste opleidingen volgde.

Anouk Florentinus. (Foto: Anouk Florentinus)

Anouk Florentinus is benoemd als Head Public Affairs & Sustainability bij de Finco Fuel Group. De groep is onder andere eigenaar van biobrandstoffenleverancier Goodfuels. Anouk Florentinus werkte als adviseur bij Ecofys, waar zij onder andere bijna een jaar lang actief was bij RECS, het samenwerkingsverband van marktpartijen dat actief is met groencertificaten. Ze was drie jaar in dienst bij Natuur&Milieu voor zij overstapte naar Vattenfall, waar zij public and regulatory affairs officer was. Zij zal bij de Finco Fuel Group de afdeling Public Affairs & Sustainability opzetten en uitbouwen om het bedrijf te helpen met de duurzaamheidsambities, zegt Florentinus. In 2035 wil het bedrijf 80% van het omgezette volume uit duurzame bronnen halen.