Direct naar inhoud

PODCAST Als het aan de NAM ligt, sluit de grootste Nederlandse gasopslag

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 15 september 2023

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil stoppen met gasopslag Norg. Nederland zou daarmee zijn grootste gasopslag kwijtraken, terwijl gasopslagen het afgelopen jaar juist alleen maar belangrijker zijn geworden. De stap van de NAM zou een tactische zet kunnen zijn in het eindspel in Groningen.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

De NAM heeft het winningsplan Norg ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), en vraagt daarmee instemming voor het in productie nemen van het Norg gasveld als regulier gasveld en de gasopslagfunctie te stoppen. EZK moet zich over de aanvraag buigen. Als de leveringszekerheid in gevaar -zeker niet ondenkbaar- zou komen kan dat een reden zijn om het winningsplan af te wijzen. De NAM zegt zelf dat het niet over leveringszekerheid gaat, maar wijst op ramingen van GTS die een afname van de gasvraag in de komende jaren laten zien. Opvallend aan het verzoek van de NAM is dat juist anderhalf jaar geleden een overeenkomst is gesloten tussen overheid en NAM over het toekomstig gebruik van gasopslag Norg, het zogeheten Norg Akoord. Redacteur Hans van der Lugt vertelt hoe het plan van de NAM verklaard kan worden.

In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de vertraging die de invoering van nieuwe, landelijke milieunormen voor windturbines oploopt. Ook de oproep van Solar Power Europe aan de EU om acuut in te grijpen om de zonnepanelenindustrie in Europa van de ondergang te redden wordt besproken. En de proef met volledig elektrisch boren van hoogspanningsnetbeheerder Tennet staat als laatste op het programma.

Van links naar rechts: Ilse Akkermans, Hans van der Lugt en Wouter Hylkema. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans.