Direct naar inhoud

PODCAST Boze boeren vrezen verloren jaar voor opschaling groen gas

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 29 september 2023

Zevenendertig veehouders hebben een kort geding aangespannen tegen de staat. De subsidiebedragen voor mestvergisting in de SDE++ zijn plotseling verlaagd, en nu kunnen veel boeren hun businesscase voor kleinschalige mestvergisters niet meer rond rekenen. Ondertussen blijft de groei van groen gas achter bij de doelstelling.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Vijf dagen voordat subsidieregeling SDE++ openging voor aanvragen, kwam het Planbureau voor de Leefomgeving met een correctie. Het bureau had de kostprijs van monomestvergisting voor de productie van groen gas verkeerd berekend, en verlaagde het bedrag met 23%. Het gevolg was dat tientallen boeren geen aanvraag meer hebben ingediend omdat hun berekeningen niet meer klopten. Zevenendertig van hen spannen nu een kort geding aan tegen de staat. Ondertussen spreekt het Platform Groen Gas van “een verloren jaar voor kleinschalige mestvergisting”, terwijl er voor groen gas een “megagrote opgave” ligt. Redacteur Hans van der Lugt is in de studio en vertelt hierover.

In het nieuwsoverzicht bespreken Joep Westerveld en hoofdredacteur Wouter Hylkema hoe de Autoriteit Consument & Markt wil stimuleren dat congestiemanagement “vaker en sneller” ingezet gaat worden. Het besluit van RWE om definitief een batterij van 35 MW te bouwen in de Eemshaven komt ook ter sprake, en tot slot de vraag: waarom kiest het kabinet ervoor om €125 mln subsidie beschikbaar te stellen voor waterstof in het wegtransport?

Vlnr: Joep Westerveld, Hans van der Lugt en Wouter Hylkema. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.