Direct naar inhoud

PODCAST Coöperaties blijven opgewekt ondanks tegenwind

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 22 maart 2024

Hoewel het aantal leden van energiecoöperaties gestaag toeneemt, vlakt de groei van het aantal coöperaties zelf af. Verschillende obstakels maken het lastig om coöperatieve energieprojecten uit te voeren. De stemming op het jaarlijkse congres HIER Opgewekt, was er niet minder om.

Abonneer u nu meteen bij SpotifyGoogle of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

HIER Opgewekt is het jaarlijkse congres van de energiecoöperaties. Onderdeel daarvan is de publicatie van Lokale Energie Monitor van Klimaatstichting HIER. Een goede plek dus om de laatste stand van zaken en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van energiecoöperaties te peilen dus. Sabine Sluijters was aanwezig en doet verslag.

In het nieuwsoverzicht bespreken Joep Westerveld en Wouter Hylkema het onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving naar een rechtvaardig en haalbaar klimaatdoel voor Nederland in 2040. Spoiler alert: dat wordt vermoedelijk een CO₂-reductie van 90% ten opzichte van 1990. Verder staat toezichthouder ACM in afwachting van de Energiewet toe dat alle soorten installaties gebruik mogen maken van één elektriciteitsaansluiting, het zogenoemde cable pooling. Tot nu toe mochten alleen zonneweides en windparken een aansluiting delen. Tot slot wil het kabinet €145 mln vrijmaken om kerncentrale Dodewaard te ontmantelen. De centrale stopte in 1997 met produceren en zal vanaf 2045 ontmanteld worden.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Sabine Sluijters en Joep Westerveld. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.

Delen op sociale media