Direct naar inhoud

PODCAST De mitsen en maren bij het klimaatbeleid

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 27 november 2023

Ieder jaar houden de rekenmeesters van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) het klimaatbeleid tegen het licht. Hoeveel CO₂-besparing levert het op, wat is de bandbreedte en halen we de doelen wel? En dit jaar was er goed nieuws want voor het eerst lijkt het CO₂-reductiedoel van 55% om 2030 binnen handbereik. Maar dan moet alles, en dan ook echt alles meezitten.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke maand naar Voetnoten: taaie rapporten in drie kwartier uitgelegd.

In de tiende aflevering van Voetnoten bespreekt Laetitia Ouillet de Klimaat- en Energieverkening (KEV) 2023 en de mitsen en maren die het PBL heeft bij het daadwerkelijk halen van de klimaatdoelen. Zo kan een lange kabinetsformatie alleen al flink roet in het eten gooien.

Het PBL beoordeelt in de KEV zowel concreet uitgewerkt beleid (vastgesteld en voorgenomen) als plannen die nog niet volledig zijn uitgewerkt (geagendeerd beleid). Beleidsplannen die nog niet concreet genoeg zijn uitgewerkt, of na 1 mei zijn gepubliceerd, worden niet meegenomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de regelingen voor CO₂-vrije gascentrales, negatieve emissies en de verplichting voor batterijen bij grote zonneparken.

Energierapporten zijn verplichte kost voor iedereen die de energietransitie wil begrijpen. Maar waar haal je de tijd vandaan om die studies tot aan de voetnoten door te lezen? Daar heeft Energeia de oplossing voor: Voetnoten, de podcast waarin complexe rapporten, studies en droge teksten helder en begrijpelijk worden besproken door energiedeskundige Laetitia Ouillet en Sabine Sluijters.

Het is de derde keer dat het duo de KEV bespreekt. Daardoor zijn vergelijkingen goed te maken en wordt duidelijk welke wijzigingen in het klimaatbeleid de extra CO₂-reductie mogelijk maken. Ouillet gaat in op de specifieke plannen die tot extra emissiereductie leiden ten opzichte van de vorige raming in 2022 voor de sectoren industrie, gebouwde omgeving en mobiliteit. Ook behandelt ze in hoeverre de plannen leiden tot voldoende energiebesparing en welke maatregelen daarin doorslaggevend zijn.

Voor deze podcast zijn de volgende documenten gebruikt: de Klimaat en Energieverkenning 2023, de Klimaat en Energieverkenning 2022, de Klimaat en Energieverkenning 2021, en Scherpe doelen scherpe keuzes. IBO aanvullend normerend en beprijzend nationaal klimaatbeleid voor 2030 en 2050.