Direct naar inhoud

PODCAST De tech-oplossing: direct air capture

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 12 juli 2023

Direct air capture. De CO₂-afvangtechnologie die misschien wel het meest tot de verbeelding spreekt, staat tegelijk nog in de kinderschoenen. Moeten we hier onze kaarten op inzetten in de strijd tegen klimaatverandering? Hans de Neve, oprichter van het bedrijf Carbyon en Mijndert van der Spek, universitair hoofddocent aan de Schotse Heriot Watt University, geven een inkijkje in deze wereld vol startups en tech-optimisme.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke drie weken naar de Carbon Podcast.

Waar seizoen 1 van de Energeia Carbon Podcast vooral inging op het verleden en het nut van CO₂-emissiereductie, zal in seizoen 2 de blik gericht zijn op de toekomst. Het tweede seizoen gaat over vrijwillige markten, de relatie tussen vrijwillige en verplichte CO₂-markten en negatieve emissies. In 2050 zullen nog niet alle sectoren helemaal zonder fossiele brandstoffen kunnen en om die resterende CO₂-uitstoot te compenseren, zullen er dus negatieve emissies plaats moeten vinden, of, zoals het tegenwoordig meestal wordt genoemd: carbon removals.

Van links naar rechts: Hans de Neve, Tijdo van der Zee en (op het scherm) Mijndert van der Spek. (Foto: TVDZ)

Welke technieken zijn er? Hoe kunnen carbon removals een plek krijgen in bestaande systemen als het ETS, of moeten er nieuwe constructies opgetuigd worden? Wat kunnen we leren van commerciële initiatieven zoals de Gold Standard en Verra, waarmee veel niet-ETS-bedrijven nu al hun CO₂-uitstoot compenseren? Hoe kunnen we erop vertrouwen dat er met projecten ook daadwerkelijk en voor lange tijd CO₂ uit de atmosfeer gehaald wordt? In de Carbon Podcast gaat Tijdo van der Zee namens Energeia in tien afleveringen op zoek naar antwoorden op die vragen, opnieuw bijgestaan door Jos Cozijnsen (Climate Neutral Group) en Chris Guth (Engie). Wie de steeds relevantere wereld van emissierechten wil begrijpen, luistert elke drie weken naar de Carbon Podcast.