Direct naar inhoud

PODCAST De zonnesector is optimistisch, maar zorgen zijn er ook

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 3 februari 2023

Het Solar Trendrapport dat woensdag is gepresenteerd laat een flinke groei zien van het aantal zonnepanelen in het afgelopen jaar: plus 3,9 GW naar een totaal piekvermogen van ruim 18 GW. Dat is vooral te danken aan de toename van het aantal zonnepanelen op particuliere woningen. Bij bedrijven nam de groei juist af.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Energeia-redacteur Hans van der Lugt las het Solar Trendrapport en was woensdag bovendien de hele dag aanwezig op het congres Solar in 2030, in het Louwman museum in Den Haag. Daar pikte hij op dat de zonne-energiesector zich totaal geen zorgen maakt over de recent veel besproken afbouw van de salderingsregeling, maar wel met zorg kijkt naar de groei van zonne-energieprojecten in de zakelijke markt. Ook de beschikbaarheid van grondstoffen in de nabije toekomst is een aandachtspunt in de Nederlandse solarwereld.

In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de alternatieve marktplaats voor TTF-gascontracten die ICE Exchange wil aanbieden op zijn beurs in Londen. Dit als reactie op het prijscorrectiemechanisme. Ook de jaarplannen van netbeheerders Enexis en Stedin komen voorbij. 2023 kenmerkt zich door flinke investeringsambities. Tot slot: minister Jetten is niet van plan beleid te ontwikkelen voor een carbon takeback obligation (CTBO), een verplichte CO₂-opslag voor producenten van fossiele brandstoffen.

Hans van der Lugt (links) en Ilse Akkermans. Wouter Hylkema doet mee via een inbelverbinding. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans (die deze week werd vervangen door Joep Westerveld).